2001 V70 T5 - bad motor mount? other?

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" cars.
2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R
gthrash
Posts: 5
Joined: Mon Aug 06, 2007 6:07 pm
Year and Model:
Location:

2001 V70 T5 - bad motor mount? other?

Postby gthrash » Sun Nov 11, 2007 1:16 am

Hi Everyone -

I've got an issue with my 2001 V70 T5. It's a bit strange, because I'm not consistently hearing a noise, rather when I accelerate, decelerate, or move the transmission from R to D or vice versa, I can feel a popping through the steering wheel. It seems to be related to the motor moving, and it's pretty consistent- If I'm on the freeway and accelerate or decelerate, I can feel it.

I have jacked up the two front corners and I can't visually see anything wrong.. my first thought is a bad motor mount. The top mount looks okay, but I'm not exactly sure where to look for the others? I also read something about a steering column bushing problem with older cars? This seems like a possibility?

I'd appreciate any insight!

Thanks,
Greg

Arbelac
Posts: 72
Joined: Sun Feb 11, 2007 8:54 pm
Year and Model:
Location: BC, Canada

Postby Arbelac » Sun Nov 11, 2007 2:00 am

Could be the tranny mount as well. Check the firewall end of the torque arm for wear on that mount.
-1998 V70 Cross Country Wagon, B5254T, AWD, 231000KM

- 2001 V70 T5M, FWD, 205000KM, QBM Strut Brace Conversion, QBM Poly Lower Transmission Mount, HD Endlinks

MadeInJapan
MVS Moderator
Posts: 12372
Joined: Thu Mar 31, 2005 2:14 pm
Year and Model: '98 S70 T5
Location: Knoxville, TN American but born in Japan
Flag: United States of America

Postby MadeInJapan » Sun Nov 11, 2007 2:38 am

Could also be the shift linkage. But check the lower engine/tranny mount. If I recall, on P2's there is no firewall mount on the end of the torque arm...the circular mounting bracket attaches to the cross bar....or is this only on our '04 V70?
'98 S70 T5 Emrld Grn Met/Beige Tons of Upgrades Mobil-1
'04 V70 2.5T Red/Taupe Some Upgrades Mobil-1
'07 S40 T5 AWD 6 speed manual! Silver/Black Stage1 Heico & Elevate
'07 S60 2.5T Blue/Taupe- my kid's Volvo

Arbelac
Posts: 72
Joined: Sun Feb 11, 2007 8:54 pm
Year and Model:
Location: BC, Canada

Postby Arbelac » Sun Nov 11, 2007 4:20 am

MadeInJapan wrote:Could also be the shift linkage. But check the lower engine/tranny mount. If I recall, on P2's there is no firewall mount on the end of the torque arm...the circular mounting bracket attaches to the cross bar....or is this only on our '04 V70?


You're right, I forgot that... :duh:
-1998 V70 Cross Country Wagon, B5254T, AWD, 231000KM

- 2001 V70 T5M, FWD, 205000KM, QBM Strut Brace Conversion, QBM Poly Lower Transmission Mount, HD Endlinks

gthrash
Posts: 5
Joined: Mon Aug 06, 2007 6:07 pm
Year and Model:
Location:

Postby gthrash » Mon Nov 12, 2007 5:12 am

MadeInJapan wrote:Could also be the shift linkage. But check the lower engine/tranny mount. If I recall, on P2's there is no firewall mount on the end of the torque arm...the circular mounting bracket attaches to the cross bar....or is this only on our '04 V70?


Thanks for the suggestions, guys. I may pull the torque arm assembly apart, just because it's the only thing I can really locate and access easily!

I'm probably going to have to bite the bullet and take the thing to someone. Ah well!


Return to “Volvo V70 & XC-70 (2001-2007), S60 (2001-2009)”

Who is online

Users browsing this forum: kymg, MadeInJapan, MarcM and 18 guests