IPD sale Volvo Parts Volvo Parts guaranteed for life Volvo Parts

cruise control not working

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.
1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70
Post Reply
scottg
Posts: 7
Joined: Mon Jan 09, 2012 5:52 pm
Year and Model: 1993 850 GLT
Location: Indiana

cruise control not working

Post by scottg » Sun Feb 26, 2012 11:46 am

I have a '93 850 GLT and the cruise does not work. I have replaced the brake vacuum cut-off switch, the control module, the switch tree and still nothing. I don't even hear the vacuum pump working. I did run some tests and could make the vacuum pump work with jumper wires placed on the posts under the control module, but it doesn't seem to come on when needed. The other tests I've run showed the "-" side of the selector switch was bad, ergo its replacement. The brake cut-off switch I had to replaced because I broke it messing around under the dash. I am pretty sure it is adjusted correctly. The only code I get from the diagnostics is a 1-2-2, no speed detected (or sometihg like that).
Any ideas? When should the vacuum pump come on?

User avatar
rspi
Posts: 6821
Joined: Sat Nov 05, 2011 10:40 am
Year and Model: 850 T-5R Wagon
Location: Albuquerque, NM
United States of America

Re: cruise control not working

Post by rspi » Sun Feb 26, 2012 12:54 pm

Go for the simple stuff first. Check vacuum lines, mine were worn through under the battery box. Then I had a linkage broke at my gas pedal (from the servo pump).

Image
'95 855 T-5R, Panther - 22/28 mpg
'98 S70 GLT, Lil' Red
--------------------
Volvo's of past: '87 740 GLE, '79 262C Bertone, '78 264, '95 960, '97 960, '98 S90, '98 S70 GLT, '95 850 T-5R Yellow
Donate Today - Volvo Repair Videos

Ozark Lee
MVS Moderator
Posts: 14505
Joined: Thu Sep 07, 2006 8:24 am
Year and Model: Many Volvos
Location: USA Midwest
United States of America

Re: cruise control not working

Post by Ozark Lee » Tue Feb 28, 2012 10:19 pm

Most of the time the hard plastic line from the vacuum pump to the firewall is cracked. Have you installed the jumper wires into the cruise relay sockets to verify that the pump itself is working?

It sounds like you have done all of the DTM-2 tests already.

...Lee
'94 850 N/A 5 speed
'96 Platinum Edition Turbo
'99 V70XC - Nautic Blue
Previous:
1999 V70XC - RIP - Wrecked Parts Car.
1998 S70 T5
1996 850 N/A
1989 740 GLT
1986 740 GLT
1972 142 Grand Luxe

scottg
Posts: 7
Joined: Mon Jan 09, 2012 5:52 pm
Year and Model: 1993 850 GLT
Location: Indiana

Re: cruise control not working

Post by scottg » Thu Mar 01, 2012 6:41 pm

I have run the jumpers under the control module and the pump starts up jsut fine. I pulled the pump out and inspected the hoses, and all seems fine. When does the vacuum pump start up? When the car runs or when asked to by the cruise?

erikv11
Posts: 7479
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850s, S/V70s, 06 S60
Location: Iowa
United States of America

Re: cruise control not working

Post by erikv11 » Thu Mar 01, 2012 7:30 pm

Vacuum pump starts up when the cruise is activated, when you actually set a cruising speed.
'95 854 T5-R || m4.4 || 180 k
'96 855 NA || 135 k
'98 V70 GLT || T5 tune-injectors-turbo || 265 k
'06 S60 R || 134 k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k, '98 NA S70 174 k

scottg
Posts: 7
Joined: Mon Jan 09, 2012 5:52 pm
Year and Model: 1993 850 GLT
Location: Indiana

Re: cruise control not working

Post by scottg » Thu Mar 01, 2012 7:48 pm

Thanks. I NEVER hear the thing running at all and the cruise doesn't even try to engage. I'm getting stumped over this one. New brake cut-off switch, new control unit, new switch tree, still nothing!

MadeInJapan
MVS Moderator
Posts: 13273
Joined: Thu Mar 31, 2005 7:14 am
Year and Model: '98 S70 T5 '07S40T5
Location: Knoxville, TN American but born in Japan
United States of America

Re: cruise control not working

Post by MadeInJapan » Fri Mar 02, 2012 4:00 pm

I had the same problem, it was a broken wire right under the switch on the stalk at the steering wheel- it will come apart fairly easily. Look in there- all I did was use a piece of solder and tape and mine worked again.
'98 S70 T5 Emrld Grn Met/Beige Tons of Upgrades Mobil-1
'04 V70 2.5T Red/Taupe Some Upgrades Mobil-1
'07 S40 T5 AWD 6 speed manual! Silver/Black Stage1 Heico & Elevate
'07 S60 2.5T Blue/Taupe- my kid's Volvo

User avatar
rspi
Posts: 6821
Joined: Sat Nov 05, 2011 10:40 am
Year and Model: 850 T-5R Wagon
Location: Albuquerque, NM
United States of America

Re: cruise control not working

Post by rspi » Fri Mar 02, 2012 8:22 pm

My linkage between the vacuum servo and the gas pedal was loose.
'95 855 T-5R, Panther - 22/28 mpg
'98 S70 GLT, Lil' Red
--------------------
Volvo's of past: '87 740 GLE, '79 262C Bertone, '78 264, '95 960, '97 960, '98 S90, '98 S70 GLT, '95 850 T-5R Yellow
Donate Today - Volvo Repair Videos

scottg
Posts: 7
Joined: Mon Jan 09, 2012 5:52 pm
Year and Model: 1993 850 GLT
Location: Indiana

Re: cruise control not working

Post by scottg » Sun Mar 04, 2012 9:50 am

I've checked and metered the wiring to the switch and all tested just fine. As I meter the tree switches, all test just fine. The "-" part of the switch tested bad at the point under the control unit which is why I replaced the tree. All fuses are good, but I am nearly convinced it's an electrical problem somewhere, but I don't know where.

Post Reply

Return to “Volvo 850, S70, V70, C70 & V70-XC Forum (1992-2000)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests

ViVA performance upgrades for Volvo cars