IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Help with 1999 B5254t - cranks but won't start Topic is solved

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

User avatar
bmdubya1198
Posts: 4064
Joined: Tue Dec 30, 2014 10:45 am
Year and Model: 2K V70R M56
Location: Charlotte, NC
Has thanked: 44 times
Been thanked: 158 times
United States of America
bmdubya1198

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by bmdubya1198 » Fri Sep 23, 2016 10:37 am

It might be an O2 sensor. Can you get a signal from that? A bad O2 sensor will cause the car to run like crap.
2000 V70R Venetian Red/Charcoal M56 Swapped 197k
2003 S60 2.4T Silver/Black 113k
2007 XC90 V8 AWD Sport Titanium Grey/Black 171k
1991 944 Turbo Dark Green/Beige 174k
1992 245 Base White/Beige 249k
2006 BMW 330i
1999 BMW 528i
Sold-
2000 S70 GLT Mystic Silver/Taupe 253k
1993 944 Base Beige/Beige 221k
1998 V70 GLT Black/Beige 199k
1998 S90- Silver/Gray 207k
1995 850 GLT Tropic Green... crushed
2001 S60 2.4T Black/Black 230k
1988 744 Turbo M46 Beige Metallic/Beige 188k

pvfjr
Posts: 38
Joined: Sat Jan 24, 2015 12:05 am
Year and Model: 2004 XC70
Location: Oregon, US
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
pvfjr

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by pvfjr » Fri Sep 23, 2016 2:14 pm

I can take a closer look at the O2 sensors.

I just got a new ELM adapter yesterday after losing my old one. I didn't see the LTFT in the list on Torque lite for some reason? The STFT was there, but is slightly less telling. I'll try driving up and down a hill nearby and see if the O2 and STFT responses make any sense.

User avatar
bmdubya1198
Posts: 4064
Joined: Tue Dec 30, 2014 10:45 am
Year and Model: 2K V70R M56
Location: Charlotte, NC
Has thanked: 44 times
Been thanked: 158 times
United States of America
bmdubya1198

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by bmdubya1198 » Fri Sep 23, 2016 2:27 pm

Go into the "Torque Scan" option, then tap the menu at the top and select "O2 Sensor." See what bank 1 sensor 1 and bank 1 sensor 2 show. They should be oscillating. If it's a flat line, it's no good.
2000 V70R Venetian Red/Charcoal M56 Swapped 197k
2003 S60 2.4T Silver/Black 113k
2007 XC90 V8 AWD Sport Titanium Grey/Black 171k
1991 944 Turbo Dark Green/Beige 174k
1992 245 Base White/Beige 249k
2006 BMW 330i
1999 BMW 528i
Sold-
2000 S70 GLT Mystic Silver/Taupe 253k
1993 944 Base Beige/Beige 221k
1998 V70 GLT Black/Beige 199k
1998 S90- Silver/Gray 207k
1995 850 GLT Tropic Green... crushed
2001 S60 2.4T Black/Black 230k
1988 744 Turbo M46 Beige Metallic/Beige 188k

pvfjr
Posts: 38
Joined: Sat Jan 24, 2015 12:05 am
Year and Model: 2004 XC70
Location: Oregon, US
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
pvfjr

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by pvfjr » Fri Sep 23, 2016 11:36 pm

I don't have a "Torque Scan" option. Do you have the lite version or the pro version? All I can do is add displays to page, it's a bit tedious. I wish I could just look at the raw data live. Is the pro version better than this? My old hard-wired scanner will show the LTFT and STFT, but the MAF field registers 0. It's clunky and slow to navigate, but its limited features seem to work OK.

If I unplugged the O2, should this thing go open loop and run better? Maybe if I did a ECU reset to clear the erroneous LTFT first?

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21496
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 333 times
Been thanked: 1035 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by abscate » Sat Sep 24, 2016 1:51 am

Unplug the MAF then start up and see how it runs on the lookup table.

You probably also still have a weak coil or two, think about replacing them all.
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

User avatar
bmdubya1198
Posts: 4064
Joined: Tue Dec 30, 2014 10:45 am
Year and Model: 2K V70R M56
Location: Charlotte, NC
Has thanked: 44 times
Been thanked: 158 times
United States of America
bmdubya1198

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by bmdubya1198 » Sat Sep 24, 2016 7:33 am

pvfjr wrote:I don't have a "Torque Scan" option. Do you have the lite version or the pro version? All I can do is add displays to page, it's a bit tedious. I wish I could just look at the raw data live. Is the pro version better than this? My old hard-wired scanner will show the LTFT and STFT, but the MAF field registers 0. It's clunky and slow to navigate, but its limited features seem to work OK.

If I unplugged the O2, should this thing go open loop and run better? Maybe if I did a ECU reset to clear the erroneous LTFT first?
I take that back, do you have a "test results" option? You might not, since I have Torque Pro. Funny, my Torque won't show any fuel trim either. I remember trying to see it when my MAF sensor was gummed up with air filter oil.
You could try unplugging it.

+1 to abscate.
2000 V70R Venetian Red/Charcoal M56 Swapped 197k
2003 S60 2.4T Silver/Black 113k
2007 XC90 V8 AWD Sport Titanium Grey/Black 171k
1991 944 Turbo Dark Green/Beige 174k
1992 245 Base White/Beige 249k
2006 BMW 330i
1999 BMW 528i
Sold-
2000 S70 GLT Mystic Silver/Taupe 253k
1993 944 Base Beige/Beige 221k
1998 V70 GLT Black/Beige 199k
1998 S90- Silver/Gray 207k
1995 850 GLT Tropic Green... crushed
2001 S60 2.4T Black/Black 230k
1988 744 Turbo M46 Beige Metallic/Beige 188k

pvfjr
Posts: 38
Joined: Sat Jan 24, 2015 12:05 am
Year and Model: 2004 XC70
Location: Oregon, US
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
pvfjr

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by pvfjr » Sat Sep 24, 2016 11:00 am

Something even funnier, my old scanner doesn't show O2 sensor 1, but sensor 2 seems fine. Torque lite shows sensor 2 working fine, but shows an empty graph for sensor 1. I'm not sure if I should assume that sensor 1 is dead, or if I'm just not getting the days for some reason.

User avatar
bmdubya1198
Posts: 4064
Joined: Tue Dec 30, 2014 10:45 am
Year and Model: 2K V70R M56
Location: Charlotte, NC
Has thanked: 44 times
Been thanked: 158 times
United States of America
bmdubya1198

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by bmdubya1198 » Sat Sep 24, 2016 11:43 am

Hmm... that is odd. Check the connection on the sensor and make sure the wires are in good shape. It might be a dead O2 sensor.
2000 V70R Venetian Red/Charcoal M56 Swapped 197k
2003 S60 2.4T Silver/Black 113k
2007 XC90 V8 AWD Sport Titanium Grey/Black 171k
1991 944 Turbo Dark Green/Beige 174k
1992 245 Base White/Beige 249k
2006 BMW 330i
1999 BMW 528i
Sold-
2000 S70 GLT Mystic Silver/Taupe 253k
1993 944 Base Beige/Beige 221k
1998 V70 GLT Black/Beige 199k
1998 S90- Silver/Gray 207k
1995 850 GLT Tropic Green... crushed
2001 S60 2.4T Black/Black 230k
1988 744 Turbo M46 Beige Metallic/Beige 188k

pvfjr
Posts: 38
Joined: Sat Jan 24, 2015 12:05 am
Year and Model: 2004 XC70
Location: Oregon, US
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
pvfjr

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by pvfjr » Sat Sep 24, 2016 12:40 pm

bmdubya1198 wrote:Hmm... that is odd. Check the connection on the sensor and make sure the wires are in good shape. It might be a dead O2 sensor.
I'll be throwing it back up on the lift to do just that. I just figured the scanners would report 0 volts if it was dead, or the ECU would throw a code. Is there a wiring diagram that would allow me to do a manual voltage check with a multimeter?

User avatar
bmdubya1198
Posts: 4064
Joined: Tue Dec 30, 2014 10:45 am
Year and Model: 2K V70R M56
Location: Charlotte, NC
Has thanked: 44 times
Been thanked: 158 times
United States of America
bmdubya1198

Re: Help with 1999 B5254t - cranks but won't start

Post by bmdubya1198 » Sat Sep 24, 2016 1:26 pm

pvfjr wrote:
bmdubya1198 wrote:Hmm... that is odd. Check the connection on the sensor and make sure the wires are in good shape. It might be a dead O2 sensor.
I'll be throwing it back up on the lift to do just that. I just figured the scanners would report 0 volts if it was dead, or the ECU would throw a code. Is there a wiring diagram that would allow me to do a manual voltage check with a multimeter?
You might be able to find one here http://volvowiringdiagrams.com/
2000 V70R Venetian Red/Charcoal M56 Swapped 197k
2003 S60 2.4T Silver/Black 113k
2007 XC90 V8 AWD Sport Titanium Grey/Black 171k
1991 944 Turbo Dark Green/Beige 174k
1992 245 Base White/Beige 249k
2006 BMW 330i
1999 BMW 528i
Sold-
2000 S70 GLT Mystic Silver/Taupe 253k
1993 944 Base Beige/Beige 221k
1998 V70 GLT Black/Beige 199k
1998 S90- Silver/Gray 207k
1995 850 GLT Tropic Green... crushed
2001 S60 2.4T Black/Black 230k
1988 744 Turbo M46 Beige Metallic/Beige 188k

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post