IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

s70 2.0 NA strange ignition/miss issues Topic is solved

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

User avatar
Clemens
Posts: 1190
Joined: Thu Sep 03, 2015 12:34 pm
Year and Model: 96 855 R + 94 855 T5
Location: Austria
Has thanked: 93 times
Been thanked: 54 times
Austria
Clemens

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by Clemens » Fri Nov 11, 2016 7:46 am

Had exactly the same problem on my 854 2.5 10v. New plugs cured that although the old ones only had a few thousand ks on them.
Summer: 1996 855 R
Winter: 1994 855 T5M
Donor: 1995 854 10V

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Sat Nov 12, 2016 3:44 pm

Strange. mine are also fairly new. I will replace them.

Edit:
Replaced them today. The old ones look fine to me.
s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Fri Nov 18, 2016 12:37 am

No difference with new Volvo Spark plugs.

I finally got the refurbished injectors today, will swap these next.
s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Mon Nov 21, 2016 4:35 am

I recently had a complete no start... nearly drained the whole battery... then it did start fine after I waited a bit. I'm starting to think it might be the fuel pump relay. Already ordered one, will replace it next. It is just so hard to troubleshoot because I cannot replicate it reliably.
Maybe there are multiple issues at play.
s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

User avatar
Clemens
Posts: 1190
Joined: Thu Sep 03, 2015 12:34 pm
Year and Model: 96 855 R + 94 855 T5
Location: Austria
Has thanked: 93 times
Been thanked: 54 times
Austria
Clemens

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by Clemens » Mon Nov 21, 2016 4:53 am

It could also be the Alarm / key sensor ring. If it Fails you have no start. don´t know if they had them in 98 or started in 99.
Try resoldering the fuel relay. or get a used one from Autoteile Schmied. If it deosn´t start the next time tfy to see if there is pressure at the scharder valve. if it is, it´s most probably not the relay or the pump. do you ever drive it on the Autobahn? Should help against crud buildup. It halps on my 854 commuter if it starts to misbehave after weeks of Kindergarten short trips.
Summer: 1996 855 R
Winter: 1994 855 T5M
Donor: 1995 854 10V

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Mon Nov 21, 2016 9:02 am

It drives absolutely fine on the autobahn.
Problem is when this happens I'm mostly somewhere away from home, and it is cold, dark and late... not ideal situation for troubleshooting. And I can't replicate it, so I have to drive it to see if it works or not (also takes time).. for now I switched to my T5-R, at least until I replace the relay.

I don't think it is the immobilizer.. it wants to run and you can hear it firing a few single times.

Yes Schmied.. too far away, and I did not have good luck with parts from them. What I got was nearly worse then what I wanted to replace... I'd rather buy a new one.
s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

User avatar
Clemens
Posts: 1190
Joined: Thu Sep 03, 2015 12:34 pm
Year and Model: 96 855 R + 94 855 T5
Location: Austria
Has thanked: 93 times
Been thanked: 54 times
Austria
Clemens

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by Clemens » Mon Nov 21, 2016 9:26 am

if it has a serious no start try having someone hammer on the fuel tank with a large Piece of Wood or something. if that fires it up your fuel pump is going south.

hope you get that sorted out, it´s awful not being able to trust a car. I´m driving my R in winter as well, I feel bad for it, but then at least it is driven frequently.
Summer: 1996 855 R
Winter: 1994 855 T5M
Donor: 1995 854 10V

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Tue Nov 22, 2016 2:37 am

Thx for the tip.
I'm not worried about my T5-R (it is not very pretty), but in Winter it is simply overpowered and also the AC does not work which means it is hard to defog the windows ;)
s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

hausmeister
Posts: 353
Joined: Sat Jul 22, 2006 9:45 am
Year and Model: 1995 850T5-R
Location: Austria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times
Austria
hausmeister

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by hausmeister » Sat Nov 26, 2016 7:23 am

This is just so frustrating.
Today I had time for some trobleshooting.

- Replaced Fuel Pump relay
- took out all the spark plugs and checked them; yes they all spark
- measured fuel pressure at rail, seems to be fine. (you can see it in the video)
- swapped out the ignition cables with some spares, but no change.

So, I'm at a loss. I think It has to be some sensor/electrical issue. I will try to measure some of the sensors I know...
And Like I said, It does not happen always, mostly when the car runs 1-3 minutes and then you turn it off and try to start again.

It doesn't have codes set, so I can't check that either. Will link in the video when it is uploaded, maybe you guys can tell something from it.

https://www.youtube.com/watch?v=8VTNGpy9eNw

s70 '98 2L na manual Image || 850 T5-R '95 auto Image

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21437
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 330 times
Been thanked: 1033 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: S70 2.0 NA strange ignition/miss issues

Post by abscate » Sat Nov 26, 2016 10:35 am

Whats spec for fuel pressure at idle? I don't think 35 psi is high enough. Its 50 psi for my 1999 with ME7
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post