IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

No power after braking Topic is solved

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

Cammer
Posts: 9
Joined: Fri Oct 05, 2018 2:27 pm
Year and Model: 1996 Volvo 850
Location: Vancouver
Has thanked: 4 times

Re: No power after braking

Post by Cammer »

Thank you to anyone who has stuck with me through this! No power issue is till occurring after after short runs (about 250 yds or so). Everything seems ok (the engine starts fine warm and cold) try to accelerate - no power but continues to run; turn the engine off; restart right away and it powers on for another short distance. Here’s what I’ve done so far: new front oxygen sensor, new throttle position sensor, new cam position sensor, cleaned throttle body, new fuel filter, cleaned MAF, replaced vac lines to air box, pinched off brake vac line (no difference) checked vacuum lines and fittings with “ear & rubber hose” and carb cleaner spray, checked and lubricated idle air motor. Still goes into no powder mode… But now on restart, idle fluctuates regularly between 1100 - 1400rpm. Any other ideas or suggestions are appreciated.
Cammer
Posts: 9
Joined: Fri Oct 05, 2018 2:27 pm
Year and Model: 1996 Volvo 850
Location: Vancouver
Has thanked: 4 times

Re: No power after braking

Post by Cammer »

Thank you to anyone who has stuck with me through this! No power issue is till occurring after after short runs (about 250 yds or so). Everything seems ok (the engine starts fine warm and cold) try to accelerate - no power but continues to run; turn the engine off; restart right away and it powers on for another short distance. Here’s what I’ve done so far: new front oxygen sensor, new throttle position sensor, new cam position sensor, cleaned throttle body, new fuel filter, cleaned MAF, replaced vac lines to air box, pinched off brake vac line (no difference) checked vacuum lines and fittings with “ear & rubber hose” and carb cleaner spray, checked and lubricated idle air motor. Still goes into no powder mode… But now on restart, idle fluctuates regularly between 1100 - 1400rpm. Any other ideas or suggestions are appreciated.
User avatar
erikv11
Posts: 10052
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 124 times
Been thanked: 351 times

Re: No power after braking

Post by erikv11 »

Cleaning the MAF is rarely productive, however you can do a free, very easy and very good diagnostic test as suggested in a previous post by Sommerfeldt.

With the car off unplug the MAF. Then start it up and see if that addresses the problem.
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k
Sommerfeldt
Posts: 1141
Joined: Tue Jul 29, 2008 1:25 pm
Year and Model: 1996 850 T5
Location: Oslo Area, Norway
Has thanked: 55 times
Been thanked: 37 times

Re: No power after braking

Post by Sommerfeldt »

It's always a bad idea to throw parts at these cars before knowing what the issue is - as in, it gets expensive really quickly. On the other hand, you've probably replaced some things that were 20 years old, so you can always clock it up to preventive maintenance. ;)

Cleaning the MAF, as erikv said, rarely does anything. Your 512 code suggests the MAF is either giving up or on its last legs, so do the test before going further. Remember not to unplug/plug in stuff while the engine is running.

Turn the car off, unplug MAF, start car.

Like I said, this will result in the car running rich, but not to the point of backfires or loses power - at most, the exhaust will smell like bovine droppings and be black-ish. Btw - silly thing, maybe, but check carefully that the hose from airbox to intake is fastened securely and is tight.

- S
'96 855 T5, R bumper and spoiler, Koni Yellows & blue H&R springs all 'round.
jimmy57
Posts: 6672
Joined: Fri Nov 12, 2010 9:25 am
Year and Model: 2004 V70R GT, et al
Location: Ponder Texas
Has thanked: 4 times
Been thanked: 275 times

Re: No power after braking

Post by jimmy57 »

Is this a 10 valve motor that uses MAP sensor connected to intake or a 20 valve with MAF? A MAP sensor can go whack-o with high vacuum and cycling key resets the MAP tables in ECM.
Cammer
Posts: 9
Joined: Fri Oct 05, 2018 2:27 pm
Year and Model: 1996 Volvo 850
Location: Vancouver
Has thanked: 4 times

Re: No power after braking

Post by Cammer »

I’ve had, previous to this car, 3 - 850’s all with a MAF sensor attached to the air intake hose. This one has an AIT sensor in that hose. I believe the MAP is below the radiator cowling attached to the intake manifold by a thin vac line. The valve cover has DOHC on it (I’ve wrongly assumed that the engine is a 20 valve) but with your insight I now figure it’s a 10 valve. Feeling very dumb! It’s no wonder I couldnt find the MAF sensor 🙃. I’ll try to find a test for the Map sensor and let you know what happens …
User avatar
erikv11
Posts: 10052
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 124 times
Been thanked: 351 times

Re: No power after braking

Post by erikv11 »

Is your car's IAT on the snorkel tube? viewtopic.php?f=1&t=87167

I am useless once we start talking 10 valves ...
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k
Cammer
Posts: 9
Joined: Fri Oct 05, 2018 2:27 pm
Year and Model: 1996 Volvo 850
Location: Vancouver
Has thanked: 4 times

Re: No power after braking

Post by Cammer »

Yes, the IAT fits through a hole in the top of the snorkel. I’ll test out the IAT and the MAP sensor tomorrow, (found some methods to test them out). I feel dumb that I didn’t realize it was a 10 valve, before trying to diagnose the difficulties it’s been having. Thanks again
Sommerfeldt
Posts: 1141
Joined: Tue Jul 29, 2008 1:25 pm
Year and Model: 1996 850 T5
Location: Oslo Area, Norway
Has thanked: 55 times
Been thanked: 37 times

Re: No power after braking

Post by Sommerfeldt »

Uh. I thought you said you cleaned the MAF.
Are you sure it's a Volvo? ;)

- S
'96 855 T5, R bumper and spoiler, Koni Yellows & blue H&R springs all 'round.
Cammer
Posts: 9
Joined: Fri Oct 05, 2018 2:27 pm
Year and Model: 1996 Volvo 850
Location: Vancouver
Has thanked: 4 times

Re: No power after braking

Post by Cammer »

It was the AIT that I cleaned😥. Just checked…Yup it’s a Volvo!
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post