Welcome to the world's #1 Volvo forum!

Volvo Fixes & Advice since 2001.

Login Register

After head gasket replacement question!!!

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, including 850 R, 850 T-5R, 850 T-5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

Post Reply
V70xc1999
Posts: 88
Joined: Sun Mar 24, 2019 2:32 pm
Year and Model: 1999 v70 c.f. 2.4 Tu
Location: Minnesota

After head gasket replacement question!!!

Post by V70xc1999 »

I replaced the head gasket and valve stem seals.....I started her up for the flush and everything was good to go! It warmed up and I draind coolent and oil.....let sit over night draining....filled up fluids and started her up.....was running great untill I pulled it out of the garage and then all of a sudded realy ruff Idle and it stalled..... Alot of smoke from exhaust......oil light came on befor it stalled!!!! I think that I didnt seat the valve steams all the way......would this be a good assumption???? Im thinking that one or more started to leak/pop off once compression was added.....Whats anybodys input?!?!?!?.....like I said it was running for probably a total of an HR. befor the symptoms. Thanks

User avatar
erikv11
Posts: 10295
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, V70, S60R, XC70
Location: Iowa
Has thanked: 141 times
Been thanked: 385 times

Post by erikv11 »

Ugh, hope not! If you suspect that problem with the valve stem seals, then check the compression now.
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'07 XC70, 170k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

tardcart
Posts: 410
Joined: Fri Feb 08, 2019 4:17 pm
Year and Model: 96 850t. 93 940t
Location: Pittstown Nj
Has thanked: 3 times
Been thanked: 37 times

Post by tardcart »

the valve seals would not affect compression. They would foul the plugs with oil and there would be lots of smoke. The oil light may have just come on due to the lower rpm before stalling. check the oil, coolant and see if they are mixing. check compression as per above to see if the head gasket sealed. might be just a coincidence or some sensor not connected from the work, or not enough coolant and minor overheating.Hard to burp the system of air. which car is this?

V70xc1999
Posts: 88
Joined: Sun Mar 24, 2019 2:32 pm
Year and Model: 1999 v70 c.f. 2.4 Tu
Location: Minnesota

Post by V70xc1999 »

1999 v70xc

V70xc1999
Posts: 88
Joined: Sun Mar 24, 2019 2:32 pm
Year and Model: 1999 v70 c.f. 2.4 Tu
Location: Minnesota

Post by V70xc1999 »

I am going to check the plugs when I het back home.(not driveing the v70xc) what should I look for on the plugs?

tardcart
Posts: 410
Joined: Fri Feb 08, 2019 4:17 pm
Year and Model: 96 850t. 93 940t
Location: Pittstown Nj
Has thanked: 3 times
Been thanked: 37 times

Post by tardcart »

see if they are all the same.wet? dry? check around for vac line off,

User avatar
erikv11
Posts: 10295
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, V70, S60R, XC70
Location: Iowa
Has thanked: 141 times
Been thanked: 385 times

Post by erikv11 »

tardcart wrote: Sun May 05, 2019 10:52 am ... check around for vac line off,
And I would definitely do this, good point.
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'07 XC70, 170k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

V70xc1999
Posts: 88
Joined: Sun Mar 24, 2019 2:32 pm
Year and Model: 1999 v70 c.f. 2.4 Tu
Location: Minnesota

Post by V70xc1999 »

And befor I put all back together I did a leak down on all cylinders and they all passed 10 pecent or lower......going tocheck pluge now thanks guys.....vac lines too.

V70xc1999
Posts: 88
Joined: Sun Mar 24, 2019 2:32 pm
Year and Model: 1999 v70 c.f. 2.4 Tu
Location: Minnesota

Post by V70xc1999 »

Ok checked vac lines they all look good.....all plugs are dry..(car sat for like 4 hrs.) Should I put it all back together and try it again....i dont wanna mess anything up more......it was running good...then all of a sudden it was hesitating and stalled..

tardcart
Posts: 410
Joined: Fri Feb 08, 2019 4:17 pm
Year and Model: 96 850t. 93 940t
Location: Pittstown Nj
Has thanked: 3 times
Been thanked: 37 times

Post by tardcart »

I think it will start right up and run fine... but maby for the heck of it pull off the front cover and look at the belt first. If it wont run then some questions: what color was the smoke? why did you pull the head? did you surface it or check for flat? did you use all the original parts? new head bolts? torque wrench? how does the oil look? throttle position sensor Hooked up? was your foot on the break when the problem happened? how is the break fluid level?

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post