IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

clifford06
Posts: 340
Joined: Thu Aug 01, 2013 5:03 pm
Year and Model: 2000 T5
Location: texas
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times
United States of America
clifford06

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by clifford06 » Sat Sep 21, 2019 9:00 am

20190919_171359.jpg


I'm trying to find a way to safely remove the positive cable and install the replacement cable . I've started a cut out on the fuse box .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18837
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 221 times
Been thanked: 731 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by abscate » Sat Sep 21, 2019 10:18 am

Maybe cut off the lug, then pull new cable using old as messenger line??


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

clifford06
Posts: 340
Joined: Thu Aug 01, 2013 5:03 pm
Year and Model: 2000 T5
Location: texas
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times
United States of America
clifford06

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by clifford06 » Sat Sep 21, 2019 11:35 am

Would it be safe to clip the old wire and connector off ? Or just install new cable on top of old connector and cover and secure the battery end of old wire ?



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18837
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 221 times
Been thanked: 731 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by abscate » Sat Sep 21, 2019 12:10 pm

Find the battery end of the old wire and remove it. I think that is the one wire on the battery post but that needs to be put right


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

clifford06
Posts: 340
Joined: Thu Aug 01, 2013 5:03 pm
Year and Model: 2000 T5
Location: texas
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times
United States of America
clifford06

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by clifford06 » Sat Sep 21, 2019 1:44 pm

After installing the fuse box positive cable , I still get the same no start after warm. I'll have to let it sit so I can move it out the driveway .Think its about time to move on to something less finicky !



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18837
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 221 times
Been thanked: 731 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by abscate » Sat Sep 21, 2019 2:07 pm

Have you tried ethering it when you get the hot no start?

There is no way we are letting you quit now, remember you are in TX and NYrs are watching!


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

clifford06
Posts: 340
Joined: Thu Aug 01, 2013 5:03 pm
Year and Model: 2000 T5
Location: texas
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times
United States of America
clifford06

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by clifford06 » Sat Sep 21, 2019 3:30 pm

I see that you won't let me give up ! Can't let NYC laugh at me ! Thaanks ! Gave it a starter shot, and it ran a few more seconds before stalling . What should I look at ?



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18837
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 221 times
Been thanked: 731 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by abscate » Sat Sep 21, 2019 7:23 pm

So ignition us good. Fuel is not. If you hAve solid 12Voltson each injector, your ECU isn't. Firing the injectors.


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

clifford06
Posts: 340
Joined: Thu Aug 01, 2013 5:03 pm
Year and Model: 2000 T5
Location: texas
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times
United States of America
clifford06

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by clifford06 » Sun Sep 22, 2019 9:58 am

So it looks like I need a new ECU ?



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18837
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 221 times
Been thanked: 731 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 1998 V70 T5; problem hot starting & occasional brief power loss at speed

Post by abscate » Sun Sep 22, 2019 6:24 pm

Could be, but final step is to check continuity of wiring between injectors and ECU.

Also, could you measure resistance at the ECT when hot? It could be flaky even if new. Resistance will tell you

You can also pull the fuel rail and see if its squirting fuel when hot ...be careful!

I think Brendan kept the 1998 ECU our joint parts car, but maybe you can arrange a trial?


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

Post Reply