IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Volvo modules repair and programming
Please use the MVS Amazon link when you buy anything at all! It helps this site. Thanks very much!

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

Kuhnboy
Posts: 14
Joined: Mon May 21, 2018 11:08 am
Year and Model: 1995 850
Location: NY

Re: 1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Post by Kuhnboy »

It could be a vacuum leak. Even though I've replaced several vacuum lines, I know I didn't get them all though. I'm gonna pick up a vacuum test gauge next weekend when I'm home again. I've been messing with it today, but I have to drive back to college for the week. Thank you everyone for the advice, I'll update this if I get anything sorted out.
User avatar
erikv11
Posts: 9987
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 117 times
Been thanked: 337 times

Re: 1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Post by erikv11 »

greg850r wrote: Sun Sep 08, 2019 2:21 pm ... If the computer is telling it to dump too much fuel possibilities (in order of probablility) are: Temp sensor in thermostat housing, front o2 sensor, MAF.
This is a good little nugget to pay attention to. Check its connector too, they are known to be a problem.

Don't unplug the MAF with the car running. Unplug it, then start the car.
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k
Kuhnboy
Posts: 14
Joined: Mon May 21, 2018 11:08 am
Year and Model: 1995 850
Location: NY

Re: 1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Post by Kuhnboy »

So the car stopped doing that problem on its own after the battery was disconnected for a week. I've been trying to put miles on it this weekend to see if the computer learns something it doesn't like. But now I have low boost, and it's been creeping down the more I've been driving it. It was at about half through the white on Thursday, but today it's only getting to about a quarter into the white. It's also having a surge of boost when it upshifts and it happens in every gear. The car is an auto
Update: I went for a drive, and I had to stop quickly for some ducks in the road. And for a minute I had no power. It was uphill, and if I tried to give any throttle the motor would just bog down and almost stall. It stopped after a minute and I could keep driving with the same low boost problem continuing.
User avatar
BlackBart
Posts: 1146
Joined: Sat Dec 10, 2016 5:03 pm
Year and Model: 2004 XC70 BlackBetty
Location: Montana
Has thanked: 88 times
Been thanked: 81 times

Re: 1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Post by BlackBart »

We once had a cracked intercooler case, from a road debris hit on a dark road. It had no power, opening the throttle would choke it and it would nearly stall, let way off and it would idle along slowly. We had to use partial throttle and chug along at 35 to 40. It was just dumping gas into the intake, the computer was so confused.

Not saying this is your issue, but some similarities.
ex-1984 245T wagon
1994 850T wagon
2004 XC70 wagon BlackBetty
Is it time for a 1964 122 wagon?
Kuhnboy
Posts: 14
Joined: Mon May 21, 2018 11:08 am
Year and Model: 1995 850
Location: NY

Re: 1995 850 Turbo acting n/a and running rich

Post by Kuhnboy »

BlackBart wrote: Sun Sep 15, 2019 9:57 pm
Not saying this is your issue, but some similarities.
I'll have a look at the bottom. That would make sense. Thank you for the info.
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post