IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Random misfire-no CEL Topic is solved

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on the Volvo S80 model. Sometimes called an "executive car", the S80 was and continues to be Volvo's top-of-the-line passenger car.
User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Random misfire-no CEL  Topic is solved

Post by Legofan » Sat May 13, 2017 1:51 pm

On to the next problem of so many but, this one just popped up and a priority.

I'm getting a random misfire on one of the cylinders while driving, started yesterday. It happens in any condition, idle, driving or full throttle. It will come and go quickly on off like someone is flipping a switch an then not happen again for the rest of the trip, generally 10 miles. It usually happens after about 15 minutes of urban driving, no hwy. When it does misfire there is a sulfur smell which is the converter processing raw fuel I assume. There is also not much power loss when this happens aside from the missing cylinder if you get what I mean.

I'm not getting a CEL so I don't know what cylinder it is.

First things that come to mind are:

Coil
Plug(fouled)
Coil plug(all the retainer clips are broken)

Any hints to what might cause this? Is it common? I'd prefer not to randomly start replacing parts so I guess I need to drive it until I get a CEL?

Thoughts?
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

Cees Klumper
Posts: 290
Joined: Sat Dec 28, 2013 1:24 pm
Year and Model: C70 2008 T5
Location: Marina del Rey
Has thanked: 22 times
Been thanked: 14 times
United States of America
Cees Klumper

Re: Random misfire-no CEL

Post by Cees Klumper » Sat May 13, 2017 2:02 pm

Do you have a code reader? That could clarify things. My swag would be a coil that is starting to go. Love those Miss Intermittents.

User avatar
RSAmbassador
Posts: 26
Joined: Thu Apr 06, 2017 12:01 pm
Year and Model: 2006 S60 2.5T
Location: Kentucky
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
RSAmbassador

Re: Random misfire-no CEL

Post by RSAmbassador » Sat May 13, 2017 2:05 pm

Mine has same issue, but it threw a cel but for something totally different

User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Re: Random misfire-no CEL

Post by Legofan » Sat May 13, 2017 4:26 pm

Cees Klumper wrote:
Sat May 13, 2017 2:02 pm
Do you have a code reader? That could clarify things. My swag would be a coil that is starting to go. Love those Miss Intermittents.
I do, I bought an i906 a while back and I just figured if there's no CEL it won't tell me anything. I'll check it tomorrow.
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Re: Random misfire-no CEL

Post by Legofan » Sat May 13, 2017 4:31 pm

RSAmbassador wrote:
Sat May 13, 2017 2:05 pm
Mine has same issue, but it threw a cel but for something totally different
What was the CEL for?
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

User avatar
RSAmbassador
Posts: 26
Joined: Thu Apr 06, 2017 12:01 pm
Year and Model: 2006 S60 2.5T
Location: Kentucky
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
RSAmbassador

Re: Random misfire-no CEL

Post by RSAmbassador » Sat May 13, 2017 9:44 pm

P0459, related to the evap system

User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Re: Random misfire-no CEL

Post by Legofan » Sun May 14, 2017 5:39 am

Do you need a purge valve solenoid? I have an extra one I can mail if you pay shipping.
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

User avatar
RSAmbassador
Posts: 26
Joined: Thu Apr 06, 2017 12:01 pm
Year and Model: 2006 S60 2.5T
Location: Kentucky
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
RSAmbassador

Re: Random misfire-no CEL

Post by RSAmbassador » Sun May 14, 2017 11:31 am

I think I might need one. But on a side note where is it at on the motor

User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Re: Random misfire-no CEL

Post by Legofan » Sun May 14, 2017 12:49 pm

RSAmbassador wrote:
Sun May 14, 2017 11:31 am
I think I might need one. But on a side note where is it at on the motor
On the fan shroud driver side.
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

User avatar
Legofan
Posts: 144
Joined: Sat Oct 08, 2016 2:11 pm
Year and Model: 2001 S80 T6
Location: Evanston,IL
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Legofan

Re: Random misfire-no CEL

Post by Legofan » Sun May 14, 2017 12:59 pm

Drove the car for about an hr, nothing. Five minutes from my driveway and it starts misfiring. This time the CEL flashed. It's still pretty random but now I have a place to look.

I'll keep updating, I'm going to take a look tomorrow after work when it's cold.
Attachments
20170514_133859.jpg
2001 S80 T6 Moondust sent to auction for scrap

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post