IPD sale Volvo Parts
XeMODeX - Experts in Volvo Electronics My Swedish Parts ad - genuine Volvo parts
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

ETM rebuilt unit issue Topic is solved

Do you have a failing Electronic Throttle Module? What steps to take if you do, plus the latest ETM news. Volvo 1999-2002 models only please.
michalz
Posts: 3
Joined: Sun Dec 10, 2017 12:32 pm
Year and Model: 2000 v70xc
Location: Warsaw
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Poland
michalz

ETM rebuilt unit issue

Post by michalz » Sun Dec 10, 2017 12:53 pm

Hi All!
Last days I have changed ETM in my car. I had some error codes with ETM and my mechanic was sure that it is Magneti Morelli faulty
ETM issue. So I have bought a rebuilt unit from the professional workshop. The car is running almost perfect, but after it catches a
proper temperature it has some strange idle behavior. It is hard to tell, so please find below two links which will take to YT.
The first situation is when I am going to stop before the lights and second is on the stop while I am moving the steering wheel.

I was wondering is it a case that I need to do something with car computer settings like some upgrade or set higher idle rpm's? Maybe
the ETM wasn't rebuilt correctly? Please share your thoughts.





Thanks :) ,
Michal
Last edited by michalz on Tue Dec 12, 2017 6:15 am, edited 2 times in total.


V70XC, B5244T3, m56

User avatar
RickHaleParker
Posts: 2827
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 312 times
United States of America
RickHaleParker

Re: ETM rebuilt unit issue  Topic is solved

Post by RickHaleParker » Sun Dec 10, 2017 1:10 pm

The ECM may be relearning the ETM. Take it out and drive it for 50 - 100 km, see if it clears up.


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

michalz
Posts: 3
Joined: Sun Dec 10, 2017 12:32 pm
Year and Model: 2000 v70xc
Location: Warsaw
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Poland
michalz

Re: ETM rebuilt unit issue

Post by michalz » Mon Dec 11, 2017 1:11 am

Since change I have made around 300km and still the same.

ps. by mistake I have made post as solved but it isn't, can someone change it?


V70XC, B5244T3, m56

User avatar
RickHaleParker
Posts: 2827
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 312 times
United States of America
RickHaleParker

Re: ETM rebuilt unit issue

Post by RickHaleParker » Mon Dec 11, 2017 6:03 am

can someone change it

On your end you should see a red check mark, click to set topic unsolved.

You might try cleaning out the Idle Air Control valve (ICA)


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

michalz
Posts: 3
Joined: Sun Dec 10, 2017 12:32 pm
Year and Model: 2000 v70xc
Location: Warsaw
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Poland
michalz

Re: ETM rebuilt unit issue

Post by michalz » Tue Dec 12, 2017 6:16 am

I do not have any red mark. This model doesnt have IAC valve, it is integrated with ETM.


V70XC, B5244T3, m56

Post Reply