IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Free shipping all USA - Experts in Brakes
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on S40 and V40. In this forum you'll find S40/V40-specific owners asking and answering questions on maintenance, ownership, repairs, tutorials and almost every do-it-yourself thing you can do to save money owning these Volvos.

1996 - 2004 S40
1996 - 2004 V40

User avatar
alschnertz
Posts: 613
Joined: Fri Apr 29, 2011 9:25 am
Year and Model: 1995 854T
Location: Connecticut
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
United States of America
alschnertz

Re: Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Post by alschnertz » Sat Dec 28, 2019 4:09 pm

I forgot to mention the PTC nipple. It attaches into the hose that runs from the MAF sensor to the turbo.
I think that can get pretty oil-fouled over the years and may no longer make a tight seal. Hence you'd have a vacuum leak there.
Here's a link...
viewtopic.php?t=36184

Just a thought.
'60 PV544, '68 220, '70 145S, '86 745T, '95 854T, '01 S40
'84 Prelude
'06 MPV
'13 Ford Focus SE

boosteds40
Posts: 5
Joined: Wed Dec 25, 2019 3:56 pm
Year and Model: 2004 S40 1.9T
Location: Washington State
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
boosteds40

Re: Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Post by boosteds40 » Mon Dec 30, 2019 2:28 pm

I just did a vacuum test, and I also have a pretty big vacuum leak, I further found out that my intake manifold gasket had slipped down when I installed it.
Everything is good now, starts right up 🙂

FunkadelicxS40
Posts: 9
Joined: Wed Oct 30, 2019 1:53 am
Year and Model: 2004 S40
Location: California
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
FunkadelicxS40

Re: Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Post by FunkadelicxS40 » Thu Jan 16, 2020 9:07 pm

I replaced the IAC unit and the problem has resolved. I bought a cheap aftermarket one since the Volvo one is 150$. Kept my old one just in case, but it seems fine now.

User avatar
alschnertz
Posts: 613
Joined: Fri Apr 29, 2011 9:25 am
Year and Model: 1995 854T
Location: Connecticut
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
United States of America
alschnertz

Re: Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Post by alschnertz » Fri Jan 17, 2020 3:44 am

Not a fan of cheap aftermarket parts, but sometimes you have no choice.

Regardless, nice to hear it's fixed.
'60 PV544, '68 220, '70 145S, '86 745T, '95 854T, '01 S40
'84 Prelude
'06 MPV
'13 Ford Focus SE

boosteds40
Posts: 5
Joined: Wed Dec 25, 2019 3:56 pm
Year and Model: 2004 S40 1.9T
Location: Washington State
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
boosteds40

Re: Cold start issue 2004 s40 1.9L T5

Post by boosteds40 » Fri Jan 17, 2020 1:06 pm

Thats great! glad to hear you resolved your problem.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post