IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Loss of boost when hot

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21437
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 330 times
Been thanked: 1033 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: Loss of boost when hot

Post by abscate » Tue Jun 21, 2016 4:41 am

Disconnecting the MAF whilst running is not recommended. Shut car off, then disconnect. The change in running behavior is normal as the engine goes to a look up table of fuel vs rpm, on the rich side ( mileage will be poor)
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

Spuddog
Posts: 8
Joined: Mon Jun 20, 2016 1:38 pm
Year and Model: 2000 v70 2.4t
Location: Stockport
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Spuddog

Re: Loss of boost when hot

Post by Spuddog » Tue Jun 21, 2016 2:17 pm

Would have thought if it was the cat there would be a code thrown up by a difference between the two oxygen sensors?

Spuddog
Posts: 8
Joined: Mon Jun 20, 2016 1:38 pm
Year and Model: 2000 v70 2.4t
Location: Stockport
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Spuddog

Re: Loss of boost when hot

Post by Spuddog » Tue Jun 21, 2016 2:23 pm

Is there a way to test vvt solenoid, I'm not getting any codes on torque pro & haven't got vida

kevinwalter
Posts: 37
Joined: Wed Jan 29, 2014 8:51 am
Year and Model: V70n 2000, 850R 1996
Location: The Netherlands
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Netherlands
kevinwalter

Re: Loss of boost when hot

Post by kevinwalter » Tue Jun 21, 2016 3:17 pm

Torque pro is really useless with these cars.

I recommend you to go to the dealer or just buy a dice.

Mikeyt5
Posts: 11
Joined: Thu Jun 09, 2016 3:30 am
Year and Model: 2001 s60
Location: Shropshire
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Mikeyt5

Re: Loss of boost when hot

Post by Mikeyt5 » Tue Jun 21, 2016 3:33 pm

Makes it harder with no error code though. Even when it's at its worse.
So today I got a bottle of cataclean it's got good reviews and defiantly a cheaper option for right now to see if it does help for a short time at least seeing as I been quoted between 240 and 500 quid for a cat. I shall let you all know what happens once I've ran it through

Spuddog
Posts: 8
Joined: Mon Jun 20, 2016 1:38 pm
Year and Model: 2000 v70 2.4t
Location: Stockport
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Spuddog

Re: Loss of boost when hot

Post by Spuddog » Wed Jun 22, 2016 7:14 am

Can you run vida through windows 10 with a virtual machine or is it just windows 7?

Also I found out you can bell out or ohms test vvt solenoid (not sure if this would cause the problem but an easy and free check to, heard they can get clogged up and can be cleaned with brake cleaner or similar

Spuddog
Posts: 8
Joined: Mon Jun 20, 2016 1:38 pm
Year and Model: 2000 v70 2.4t
Location: Stockport
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Spuddog

Re: Loss of boost when hot

Post by Spuddog » Wed Jun 22, 2016 1:17 pm

Cleaned vvt solenoid, no real difference though when hot.... had no brake cleaner so used wd40, put 12v across it can here it engaging but can't actually see anything moving, so it may be ceased or moving parts may not be visible??

How did the cat clean go?

Mikeyt5
Posts: 11
Joined: Thu Jun 09, 2016 3:30 am
Year and Model: 2001 s60
Location: Shropshire
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Mikeyt5

Re: Loss of boost when hot

Post by Mikeyt5 » Thu Jun 23, 2016 2:09 am

Well I put it in this morning and drove about 23 miles and I have to be honest and say it does seem a bit more responsive. It got to full temp ok and didn't stutter once. However I'm not holding my hopes just yet as I didn't really get stuck in much traffic. I shall see how it goes over the next day or 2 and I'll let you know. I'd say get a bottle of cataclean from halfords and try it too and we can compare

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21437
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 330 times
Been thanked: 1033 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: Loss of boost when hot

Post by abscate » Thu Jun 23, 2016 2:06 pm

Spuddog wrote:Cleaned vvt solenoid, no real difference though when hot.... had no brake cleaner so used wd40, put 12v across it can here it engaging but can't actually see anything moving, so it may be ceased or moving parts may not be visible??

How did the cat clean go?
The CVVT solenoid takes a duty signal and has to be responsive at the frequency to work. A DC test probably won't tell you much.
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

Mikeyt5
Posts: 11
Joined: Thu Jun 09, 2016 3:30 am
Year and Model: 2001 s60
Location: Shropshire
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
Mikeyt5

Re: Loss of boost when hot

Post by Mikeyt5 » Fri Jun 24, 2016 2:53 pm

Well no good. Ok when it's running normal a little bit better however still losing boost when hot. Next step is diagnosis at a cost. I may even check for common split pipes but I really don't think it is that as it boosts fine until it's really hot. Will keep you posted

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post