IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

2006 XC70 Fan Running Crazy and Temp Gauge Not working

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

Cendor
Posts: 2
Joined: Sat Jun 16, 2018 10:37 am
Year and Model: 2006 XC-70
Location: MA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Cendor

2006 XC70 Fan Running Crazy and Temp Gauge Not working

Post by Cendor » Sat Jun 16, 2018 10:39 am

I have a 2006 XC70. Has a lot of miles but in great shape. Like 240K. Yesterday my temp gauge stopped working. (Before that the temp was reading normal.) When I got home I noticed the radiator fan was on full blast! Crazy! It shuts off when I shut the motor off but otherwise stays on crazy!

We replaced the temperature sensor and thermostat with thermostat housing but no luck. The gauge still doesn't work and the fan still goes crazy.

From what we've read it could still be the : Control motor?, the fan/ fan motor? control unit? fan ECU? The cluster? Bad wire??
(forgive me for not knowing the exact names, this was passed on to me through my brother who is working on it. He's not a Volvo specialist though so any help or guidance would be very much appreciated.

Also, as an aside, I have a 2003 XC-70 where the axel died but has good parts. Can some of these parts be transferred? Like what about the ECU? etc..

Anyway, I'm hoping someone looks at this and says "Oh yeah its THIS!" Thanks in advance!

Best,
Doug

cn90
Posts: 6688
Joined: Wed Mar 31, 2010 9:54 am
Year and Model: 2004 V70 2.5T
Location: Omaha NE
Has thanked: 0
Been thanked: 131 times
United States of America
cn90

Re: 2006 XC70 Fan Running Crazy and Temp Gauge Not working

Post by cn90 » Sat Jun 16, 2018 11:00 am

What brand of thermostat?

I use only Wahler.
I swapped the upper housing + tstat + ECT and left the lower housing alone. Info in forum.
2004 V70 2.5T 100K+
2005 XC90 2.5T 110K+

Cendor
Posts: 2
Joined: Sat Jun 16, 2018 10:37 am
Year and Model: 2006 XC-70
Location: MA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Cendor

Re: 2006 XC70 Fan Running Crazy and Temp Gauge Not working

Post by Cendor » Sat Jun 16, 2018 11:03 am

Not sure I will have to ask my brother. He's the one working on it. I'll let u know! And I'll check the forum.

User avatar
oragex
Posts: 4810
Joined: Fri May 24, 2013 6:20 am
Year and Model: S60 2003
Location: Canada
Has thanked: 95 times
Been thanked: 266 times
Contact:
Canada
oragex

Re: 2006 XC70 Fan Running Crazy and Temp Gauge Not working

Post by oragex » Sat Jun 16, 2018 1:31 pm

How about the wires to the coolant temp sensor at the stat housing? That little connector is fragile and the wires to it get stiff and may crack/short

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post