IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Braking issues

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

Post Reply
AlanS
Posts: 533
Joined: Sat Aug 12, 2006 12:34 pm
Year and Model:
Location:

Braking issues

Post by AlanS »

2006 XC70. I never felt that this car had responsive brakes. Pedal has always felt low, meaning that I have to push down 1/2 way for braking to begin. Sometimes I think that after one pump, it is higher. Did a full brake/ rotor change, changed fluid...no change in feel. Am I missing something? or do these models have 'spongy' brakes? I have a 2013 S60, different feel. I have had 850's and S40...no issues.
What can I check or change to have more responsive, higher pedal?
XC70Rider
Posts: 432
Joined: Thu Oct 18, 2018 7:09 pm
Year and Model: 2007 XC70
Location: MA
Has thanked: 22 times
Been thanked: 20 times

Re: Braking issues

Post by XC70Rider »

Are the brakes more responsive after the engine warms up? If that's the case test your vacuum pump and it's check valve switch using this thread as a guide

viewtopic.php?f=9&t=43817&hilit=cold+brakes

The 2007 XC70 I got last May had spongy brakes during startup until I replaced the burnt vacuum pump and check valve switch that was stuck open.
User avatar
oragex
Posts: 5122
Joined: Fri May 24, 2013 6:20 am
Year and Model: S60 2003
Location: Canada
Has thanked: 100 times
Been thanked: 309 times
Contact:

Re: Braking issues

Post by oragex »

Try first the switch ($70 at Fcp euro). If the switch is working, with the engine off turn the ignition key to Pos II, then pump the pedal a few times: you should hear the pump buzzing to boost the vacuum.
zjevik
Posts: 52
Joined: Wed May 06, 2015 9:33 am
Year and Model: S60 2006
Location: Miami
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Braking issues

Post by zjevik »

I have 2006 S60 and there is no response the first 15% of the pedal travel. I changed the switch, brake booster, front calipers and lines for other reasons but the brake response stayed the same. I would say that the brakes are very gradual on my car but they do lock the wheel at 80%-90% of the pedal travel (especially after the front caliper replacement).

When my vacuum switch was not working the pedal feeling was almost the same but the "braking power" was way less if the engine didn't produce enough vacuum.
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post