IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Volvo modules repair and programming
Please use the MVS Amazon link when you buy anything at all! It helps this site. Thanks very much!

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

Post Reply
pdr1966sc
Posts: 36
Joined: Mon Sep 24, 2018 5:34 pm
Year and Model: 2006 V70R
Location: Ontario
Been thanked: 2 times

Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Post by pdr1966sc »

I've seen similar symptoms but not a clear solution:
06 V70R - just been through Timing Belt, PCV, struts, radiator.......
If it is a few degrees below freezing - cold start is fine - but once the engine tries to slow and idle down (after about 1 min) it almost stalls, recovers, and almost stalls - does this for a few minutes until the engine is warmer, once fully warm it is just fine.
I have VIDA, and may try to observe fuel/02's but have not actively run vida this way yet.
Kind of tricky to trouble shoot because after it is warm, the symptoms are gone.
Also not a lot of fun booting up the laptop to watch in the morning when you are trying to get somewhere.....

Any suggestions appreciated.
93ForMe
Posts: 22
Joined: Sun May 17, 2020 4:46 pm
Year and Model: 1993 850
Location: Portland
Has thanked: 6 times

Re: Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Post by 93ForMe »

I know that this was posted a while ago, but did you ever find a solution to this problem? I am having a similar problem with my 93 850.
Thanks!
User avatar
darrylrobert
Posts: 376
Joined: Fri Mar 06, 2020 6:25 am
Year and Model: 2001 v70xc M58
Location: australia
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Re: Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Post by darrylrobert »

sounds like the ETM to me?..there is a test on VIDA
1981 260 GLE converted to 240 M46 after auto box failure
1987 740t auto converted to M47
1997 V70t5 auto converted to M56
1998 V70 factory M56 (parts car)
2001 XC70 factory M58
2002 XC70 auto (parts car)
User avatar
RickHaleParker
Posts: 4813
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 621 times

Re: Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Post by RickHaleParker »

93ForMe wrote: Sun May 17, 2020 5:38 pm I am having a similar problem with my 93 850.
When was the last time you cleaned the idle control valve?
1998 C70, B5234T3, 16T, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package.
2003 S40, B4204T3, 14T twin scroll AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000.
2004 S60R, B8444S TF80 AWD.
2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0.
93ForMe
Posts: 22
Joined: Sun May 17, 2020 4:46 pm
Year and Model: 1993 850
Location: Portland
Has thanked: 6 times

Re: Cold Start ok, almost stall during warm up, then fine when warm

Post by 93ForMe »

I cleaned my idle control valve a couple of weeks ago, still having the problem.
This is my situation:
viewtopic.php?f=1&t=93975
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post