IPD sale Volvo Parts
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

d3ktrix
Posts: 17
Joined: Sun Apr 21, 2019 9:10 pm
Year and Model: 2007 S60
Location: NJ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0
United States of America
d3ktrix

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by d3ktrix » Fri Apr 26, 2019 5:27 pm

precopster wrote:
Tue Apr 23, 2019 10:47 pm
A used ECM with the same Bosch part number can be cloned to suit the car. You'll need a Windows laptop and a Dice tool. I can fill you in and point you in the right direction with regard to who can do this for you when/if the time comes.
Really? I thought the ECM had to be "Virgin". As in refurbished or new. I read multiple threads about people buying used ones and the dealer telling them that they cant program it because it already had software on it.

This something new? Or the dealers just aren't allowed to use this trick?

And an update: I cleaned the ECM with baking soda, rinsed with distilled water and then rinsed with ISO alcohol to remove all the corrosion. Got it looking brand new.
It didnt help, some IC must of been burnt out from the shorting, or there is some corrosion that i cant get to.
So going to need another ECM.



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 17639
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 189 times
Been thanked: 600 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by abscate » Fri Apr 26, 2019 6:48 pm

Users Yagger and doublebug can clone these for over the webs if you have a DICE box


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

d3ktrix
Posts: 17
Joined: Sun Apr 21, 2019 9:10 pm
Year and Model: 2007 S60
Location: NJ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0
United States of America
d3ktrix

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by d3ktrix » Fri Apr 26, 2019 6:51 pm

abscate wrote:
Fri Apr 26, 2019 6:48 pm
Users Yagger and doublebug can clone these for over the webs if you have a DICE box
To a used ECM?
That is very good to know, thanks.



User avatar
yagger
Posts: 133
Joined: Thu Mar 24, 2016 4:29 pm
Year and Model: S60 2005 2,5T
Location: DreamLand
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Belarus
yagger

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by yagger » Fri Apr 26, 2019 9:16 pm

Yes, we can clone this ECM. But, if serious, I do not think issue in ECM. For get more info, need to connect to car and read few parameters first. We can do it online.
These users thanked the author yagger for the post:
abscate


We know how to repair electronics and programming Volvo. Yagger&Doublebug - our experience invaluable.

d3ktrix
Posts: 17
Joined: Sun Apr 21, 2019 9:10 pm
Year and Model: 2007 S60
Location: NJ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0
United States of America
d3ktrix

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by d3ktrix » Fri Apr 26, 2019 10:09 pm

yagger wrote:
Fri Apr 26, 2019 9:16 pm
Yes, we can clone this ECM. But, if serious, I do not think issue in ECM. For get more info, need to connect to car and read few parameters first. We can do it online.
You think the ECM was still functioning right with all the corrosion on it?
I don't have a VIDA DiCE. I could buy one if we really need to though.
What parameters do you need? Maybe I can find them with the Autel Maxisys pro?



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 17639
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 189 times
Been thanked: 600 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by abscate » Sat Apr 27, 2019 8:20 am

When you first put the key in and try to start it, the dash lights come on but it will not crank. If you leave the key in position II for a minute or so it will crank but it doesn't get any fuel and will not start.
Did you solve this issue? This is not immob related so you have many things going on


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

d3ktrix
Posts: 17
Joined: Sun Apr 21, 2019 9:10 pm
Year and Model: 2007 S60
Location: NJ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0
United States of America
d3ktrix

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by d3ktrix » Sat Apr 27, 2019 11:26 am

As of now, if I do the key fob lock/unlock 5 times. The immobilizer warning on the dash goes away and I can crank the car as soon as I put the key in. Sometimes the antiskid warning disappears at the same time, sometimes it doesn't. But they will both come back after a short period of trying to start the car. Then it goes back to not doing anything with you first put the key in.

I feel like it is behaving more after cleaning the ECM. Actually letting me reset the immob.
Im not 100% sure if I ever got the immob warning to go off before cleaning it. Ive tried so many things i cant remember anymore.
Last edited by d3ktrix on Sat Apr 27, 2019 11:50 am, edited 1 time in total.



d3ktrix
Posts: 17
Joined: Sun Apr 21, 2019 9:10 pm
Year and Model: 2007 S60
Location: NJ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0
United States of America
d3ktrix

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by d3ktrix » Sat Apr 27, 2019 11:33 am

Also will these cars start with the MAF disconnected? I tested it both it with it unplugged and plugged in just to make sure it wasn't the MAF causing a no start and the car going into immob after an extended crank. Obv that wouldn't cause all the communication errors. But incase there is multiple problems, just trying to rule out as much as possible.



User avatar
yagger
Posts: 133
Joined: Thu Mar 24, 2016 4:29 pm
Year and Model: S60 2005 2,5T
Location: DreamLand
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Belarus
yagger

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by yagger » Sat Apr 27, 2019 11:36 pm

I can say something after diagnostics only.
I can do it online through DiCE.


We know how to repair electronics and programming Volvo. Yagger&Doublebug - our experience invaluable.

EngineeringBloke
Posts: 217
Joined: Sat Sep 08, 2012 7:31 pm
Year and Model: 2006 2.5T S60
Location: Boston
Has thanked: 28 times
Been thanked: 19 times
United States of America
EngineeringBloke

Re: 07 S60 Immobilizer / Communication Errors / No Start

Post by EngineeringBloke » Sun Apr 28, 2019 9:19 am

I am surprised you had corrosion on the ECM. It should be protected from liquids by its box.

- Do you have the under-engine splash plate in place?

- Someone is currently having a problem with power steering fluid leaking out of the top of their PS reservoir. Do you have a steady level in your PS reservoir or is it dropping?

As you saw corrosion on the ECM, perhaps some other electronics (even wiring) might have the same issue. I think it is important to try to determine where the fluid come from and where it got to, although the other issues may be unrelated.



Post Reply