Slight Intermitent Deceleration Just After Take Off

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive P2 platform cars sold as model years 2001-2007 (North American market year designations).

2001 - 2007 V70
2001 - 2004 V70 XC (Cross Country)
2004 - 2007 XC70 (Cross Country)
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R
2004 - 2007 V70 R

Post Reply
Oka
Posts: 196
Joined: Tue Mar 05, 2013 7:35 am
Year and Model: XC70, 2001
Location: Anchorage, Alaska

Slight Intermitent Deceleration Just After Take Off

Post by Oka »

Hello folks, just noticed an issue right after initial taking off. The issue is more noticeable when I had stopped and had the engine off for awhile and then take off. The car kinda starts to have intermittent 'holding' (deceleration) as if it is losing gas. It continues for about twenty to one-hundred feet then drives normally. No issue at highway speed.

Thanks
2001 Volvo XC70/AWD/Auto/Turbo/146kMiles (Brown)
2001 Volvo V70XC/AWD/Auto/Turbo/144kMiles (Maroon)
2006 Toyota Sienna LE/AWD 93K (Green)
--------------------------------------------------------------------------------------
1985 BMW (E23) 735i(US)/AUTO/209K Miles (Parked since 2011)
1997 Mazda MPV/AUTO/4WD/173K Miles (Parked since 2008)
2002 Subaru Outback L.L. Bean/3.0/131K/AWD (Parked since 2017)

Oka
Posts: 196
Joined: Tue Mar 05, 2013 7:35 am
Year and Model: XC70, 2001
Location: Anchorage, Alaska

Post by Oka »

Oka wrote: Tue Apr 30, 2019 5:50 pm Hello folks, just noticed an issue right after initial taking off. The issue is more noticeable when I had stopped and had the engine off for awhile and then take off. The car kinda starts to have intermittent 'holding' (deceleration) as if it is losing gas. It continues for about twenty to one-hundred feet then drives normally. No issue at highway speed.

Thanks
UPDATE

I just noticed the light deceleration starts at about 20MPH for about 50/100feet. A little latter, the more I step on the gas the more it acts like it's going to stop. My work is about fifteen minutes from home and after about half the way home, the car started driving smoothly again.
2001 Volvo XC70/AWD/Auto/Turbo/146kMiles (Brown)
2001 Volvo V70XC/AWD/Auto/Turbo/144kMiles (Maroon)
2006 Toyota Sienna LE/AWD 93K (Green)
--------------------------------------------------------------------------------------
1985 BMW (E23) 735i(US)/AUTO/209K Miles (Parked since 2011)
1997 Mazda MPV/AUTO/4WD/173K Miles (Parked since 2008)
2002 Subaru Outback L.L. Bean/3.0/131K/AWD (Parked since 2017)

volvodork
Posts: 10
Joined: Wed Aug 14, 2013 6:39 pm
Year and Model: 2001 X/C 70
Location: Charlotte
Been thanked: 3 times

Post by volvodork »

Check all of your turbo hoses. I had that same issue on my 2001 X/C70 and I had the hose come off from turbo housing (good luck accessing this one on the XC—it was a PITA with the transfer case in the way!)

Oka
Posts: 196
Joined: Tue Mar 05, 2013 7:35 am
Year and Model: XC70, 2001
Location: Anchorage, Alaska

Post by Oka »

Thanks, I will try to locate them.
2001 Volvo XC70/AWD/Auto/Turbo/146kMiles (Brown)
2001 Volvo V70XC/AWD/Auto/Turbo/144kMiles (Maroon)
2006 Toyota Sienna LE/AWD 93K (Green)
--------------------------------------------------------------------------------------
1985 BMW (E23) 735i(US)/AUTO/209K Miles (Parked since 2011)
1997 Mazda MPV/AUTO/4WD/173K Miles (Parked since 2008)
2002 Subaru Outback L.L. Bean/3.0/131K/AWD (Parked since 2017)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post