IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
MVS-Amazon link helps MVS!

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Temp Guage/Sensor Topic is solved

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

Post Reply
ahacking
Posts: 2
Joined: Thu Dec 19, 2019 7:04 am
Year and Model: 2004 S80T6
Location: NH
Has thanked: 1 time

Temp Guage/Sensor

Post by ahacking »

I have a 2004 S80T6. I just replaced the head gasket and it runs great. The issue is that my temp sensor was working before the head gasket job and now I am having issues. I get no reading then if I accelerate hard I get a reading (normal temp) then it stops when I shut off the car. It goes from 0 to mid temp and no where in between.

I replaced the thermostat but not the sensor.

Troubleshooting
I have determined the resistance of the old currently installed sensor is 600ohms when hot.
I have 5V coming from the ECU to the sensor.
I have a new sensor, so I dropped it in hot water and connected it to the temp sensor plug, no reading at room temp (measured 1900 ohms), or in hot water (800 ohms)

I'm wondering if this is an issue somewhere else and where to go from here?
jimmy57
Posts: 6673
Joined: Fri Nov 12, 2010 9:25 am
Year and Model: 2004 V70R GT, et al
Location: Ponder Texas
Has thanked: 4 times
Been thanked: 276 times

Re: Temp Guage/Sensor

Post by jimmy57 »

Get a paper clip and set it on the anvil part of a vise or other metal surface suitable for hammering metal flat. Flatten the paper clip on the end for 1/2 inch to be the approximate thickness of those pins you see down in sensor connector. Use that end to insert into the connector on harness for the sensor to see if one of the pins is loose. The terminals can lose their shape and not make connection much like when one of your wall outlets gets worn and the lamp cord has to be just so or the map doesn't work. If one is loose then you might be able to bend sides inward with one of those very fine jeweler's picks or eyeglass screwdriver to get to have better contact tension. The sensor should read close to 200 ohms at boiling temp.
ahacking
Posts: 2
Joined: Thu Dec 19, 2019 7:04 am
Year and Model: 2004 S80T6
Location: NH
Has thanked: 1 time

Re: Temp Guage/Sensor

Post by ahacking »

Thanks. Will try.
User avatar
oragex
Posts: 5210
Joined: Fri May 24, 2013 6:20 am
Year and Model: S60 2003
Location: Canada
Has thanked: 102 times
Been thanked: 321 times
Contact:

Re: Temp Guage/Sensor  Topic is solved

Post by oragex »

Besides the above (those wires also crack near the connector as well), I'm thinking there is an air bubble trapped inside the housing. Not sure if technically is possible, but that would explain a switch from 0 to 12 under heavy acceleration. Just a guess
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post