IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

06 S60 Brake Pedal Position Sensor going bad after 6 months? Topic is solved

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

zjevik
Posts: 50
Joined: Wed May 06, 2015 9:33 am
Year and Model: S60 2006
Location: Miami
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America
zjevik

06 S60 Brake Pedal Position Sensor going bad after 6 months?

Post by zjevik » Thu Dec 06, 2018 7:12 am

Hi Everyone,

Six months ago I changed my Brake Pedal Position sensor (https://www.ipdusa.com/products/16513/1 ... ion-sensor) because it was leaking and started to give me ECM-900C code once in a while.

Is it possible that the unit is broken again or is my BCM going bad? Is there any other way to test it then getting a new sensor? This is my daily driver..

Here are ViDA graphs:
All the codes:
Untitled.png
Details for ECM-900C:
Untitled1.png
Details for BCM-0147:
Untitled2.png
Here is a graph from BCM of the position sensor. After about 40s the values froze but I'm not sure if it was because ViDA disconnected or because of the sensor. I might repeat this again.
Untitled3.png
Thanks for your input!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.



jimmy57
Posts: 6336
Joined: Fri Nov 12, 2010 9:25 am
Year and Model: 2004 V70R GT, et al
Location: Ponder Texas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 163 times
jimmy57

Re: 06 S60 Brake Pedal Position Sensor going bad after 6 months?  Topic is solved

Post by jimmy57 » Thu Dec 06, 2018 8:21 am

Remove the electrical connector and inspect for any corrosion and for female terminal tension. You can use a paper clip and hammer it to flatten it to be the same approximate thickness as pins in the sensor and then insert it into connector and see if falls out on its own and also if there is felt drag is you try to pull it out. Usually a comparative test can be made on any multiple terminal connector as they will usually not all have the problem.
If all is oK there then it could just be a bad part, it happens.
These users thanked the author jimmy57 for the post:
zjevik



User avatar
oragex
Posts: 4306
Joined: Fri May 24, 2013 6:20 am
Year and Model: S60 2003
Location: Canada
Has thanked: 82 times
Been thanked: 188 times
Contact:
Canada
oragex

Re: 06 S60 Brake Pedal Position Sensor going bad after 6 months?

Post by oragex » Thu Dec 06, 2018 11:53 am

Quality: aftermarket

Get a used genuine one off ebay & make sure its secured properly in place with the circlip



zjevik
Posts: 50
Joined: Wed May 06, 2015 9:33 am
Year and Model: S60 2006
Location: Miami
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America
zjevik

Re: 06 S60 Brake Pedal Position Sensor going bad after 6 months?

Post by zjevik » Mon Dec 31, 2018 7:18 pm

Sorry for such long break. I had to do PCV system and didn't have time to get to this.

It looks like jimmy57 was right. I cleaned the terminals and everything looks good. The cruise was disabled on most of my drives before but it's been working good for the past week. I'm a professor so let's see if it's going to last through this coming semester.



Post Reply