IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

'98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

dmechnic
Posts: 20
Joined: Mon Dec 30, 2019 5:20 pm
Year and Model: 2004 V70 R
Location: Chicago
Has thanked: 3 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by dmechnic »

I’ve ordered the necessary items to do an ignition tune up sans the coil. When I do that I’ll check the sensor connection and check to see the PCV is still connected.
Chuck W
Posts: 371
Joined: Wed Dec 24, 2014 10:45 am
Year and Model: 97 854 T5
Location: Indianapolis, IN
Has thanked: 23 times
Been thanked: 53 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by Chuck W »

When you do the ignition tune up, check behind the dist rotor plate to make sure the cam seal is still place.

I missed it when was messing with mine, and then discovered a bad oil leak... Had to go back in and replace the seals. They were hard and weren't doing much anyway. I bet yours are similar.
'97 854 T5 - (Manual Swap, COP, P2R Brakes, 16T)
'97 855 GLT - Hers. RN swap/16T/exhaust/302s/Flashable M4.4
'78 GLE - Waiting in the wings. Future whiteblock/T5 swap.
User avatar
erikv11
Posts: 9928
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 111 times
Been thanked: 325 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by erikv11 »

Rear cam seal still hasn’t been checked ???
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k
dmechnic
Posts: 20
Joined: Mon Dec 30, 2019 5:20 pm
Year and Model: 2004 V70 R
Location: Chicago
Has thanked: 3 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by dmechnic »

Rear cam seal is good...not really any oil to speak of in the cap
User avatar
erikv11
Posts: 9928
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 111 times
Been thanked: 325 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by erikv11 »

You are good there if you have put eyes on the cam seal and see it is installed and not leaking. Often a blown cam seal doesn't send in much oil, rather it is moisture from combustion gases that causes the misfires.
'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 145k
'98 S70 NA, 220k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 293k
'06 S60 R, 167k
'99 Camry V6 :shock: 130k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k
dmechnic
Posts: 20
Joined: Mon Dec 30, 2019 5:20 pm
Year and Model: 2004 V70 R
Location: Chicago
Has thanked: 3 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by dmechnic »

erikv11 wrote: Tue Jan 14, 2020 1:41 pm Rear cam seal still hasn’t been checked ???
Thanks for nagging. Started to replace ignition components and when I pulled the cap guess what I found...little slivers of hard black plastic and oil residue. The car had idled for no more than 10 minutes since I had pulled and cleaned the cap before (no bits in it before). That "pop" and smoke when trying to start it apparently blew the cam seal completely out. Thanks for talking about it or I may have missed it since you don't have to pull the end plate/washer to change the rotor. New rear seals are being replaced...exhaust cam had some oil in it too but that seal was still seated. Changing nonetheless. Will know tomorrow if this fixes the issue. Thanks all for the help/input.
Chuck W
Posts: 371
Joined: Wed Dec 24, 2014 10:45 am
Year and Model: 97 854 T5
Location: Indianapolis, IN
Has thanked: 23 times
Been thanked: 53 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by Chuck W »

That's exactly what mine did when it did the pop and smoke show.

Have you checked out that ECT sensor connector yet? Those suckers are a notorious trouble spot.
'97 854 T5 - (Manual Swap, COP, P2R Brakes, 16T)
'97 855 GLT - Hers. RN swap/16T/exhaust/302s/Flashable M4.4
'78 GLE - Waiting in the wings. Future whiteblock/T5 swap.
dmechnic
Posts: 20
Joined: Mon Dec 30, 2019 5:20 pm
Year and Model: 2004 V70 R
Location: Chicago
Has thanked: 3 times

Re: '98 V70 T5 won't start, P0301 & P0304

Post by dmechnic »

Got the new seals and ignition refuels done and she seems to be running fine. Checked and PCV system is working appropriately so hopefully it’s all set. Since I did plugs, wires, cap & rotor I can’t say with certainty which element was the culprit...for all I know it could have been a combination. Thanks everyone for the help on this. I’ll add an update in a few weeks to confirm resolution if it works out.
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post