IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Photo upload attachments are fixed. I broke them inadvertently last night.

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

1998 S70 non-turbo cranks but no spark Topic is solved

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

Post Reply
jeringo
Posts: 6
Joined: Thu Jan 09, 2020 3:28 pm
Year and Model: 1998 S70
Location: Georgia

1998 S70 non-turbo cranks but no spark

Post by jeringo »

No spark at coil wire. Replaced cam and crank position sensors and coil with ignition module. Still no spark. Checked main engine relay and it is working ok. Gas is getting into the cylinders and also no firing with carb cleaner shot.

What else is needed to get fire to the coil? How does one trace it?
User avatar
misha
Posts: 4506
Joined: Sun Dec 07, 2008 4:09 pm
Year and Model: '97 850 2.5 20v
Location: Serbia
Has thanked: 59 times
Been thanked: 163 times

Re: 1998 S70 non-turbo cranks but no spark

Post by misha »

Fuses ok?
Check fuse for ECU(#1 on 850 don't know which one is for s70,but should be the same).

Any codes stored?
'97 850 2.5 20v / fully equipped / Motronic 4.4 from the factory / upgraded with S,V,C,XC70 instrument cluster / polar white wagon
'91 Citroen XM 2.0 SI /fully equipped/mandarine red metallic
History of Volvos in the family:
'71 144 S
'73 144 De Luxe
'78 244 DL
'78 244 DL
'79 244 GLE
'85 340 GLS
jeringo
Posts: 6
Joined: Thu Jan 09, 2020 3:28 pm
Year and Model: 1998 S70
Location: Georgia

Re: 1998 S70 non-turbo cranks but no spark  Topic is solved

Post by jeringo »

Thank you. Will.
jeringo
Posts: 6
Joined: Thu Jan 09, 2020 3:28 pm
Year and Model: 1998 S70
Location: Georgia

Re: 1998 S70 non-turbo cranks but no spark

Post by jeringo »

Finally was getting a weak spark with plenty of starter motor action. Changed battery and cleaned cables and all ok. Test drive was good with plenty of power. Apparently fixed.
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post