IPD sale Volvo Parts

2001 XC70 Clicks but won't start

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" cars.
2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R
Post Reply
surfziggy
Posts: 6
Joined: Sun Jan 04, 2015 4:50 pm
Year and Model: XC70 2001
Location: Australia
Been thanked: 1 time

2001 XC70 Clicks but won't start

Post by surfziggy » Sun Jan 04, 2015 9:34 pm

Over the Christmas break we took our car on a camping trip. Intermittently the car refused to start;
* Engine doesn't turn over
* A single click is heard
* Battery has been recently replaced
* But car had been standing for a while
* Jump starting the car didn't help, and neither did fully charging the battery from a battery charger (Voltage at terminals shows 12.7v when car is stopped)
* I tried connecting pin 87 -> 30 at the fuel pump relay and the engine cranked
* If I left the car for a bit and tried again it will sometimes start

Today, I disconnected the antennae ring and then reconnected it and the car started working. But then next time I tried it didn't work.
I also read that the starter inhibitor switch on the auto shifter can cause this, but when I removed a few sections of the console, it wasn't obvious where this switch was located.
I've ordered a new ignition switch and the antennae ring to try and see if this fixes it. Any other ideas what it may be?



User avatar
regent
Posts: 1231
Joined: Mon Feb 22, 2010 6:34 pm
Year and Model: 2002 S60 2.4
Location: USA
Been thanked: 5 times
United States of America

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by regent » Mon Jan 05, 2015 8:36 am

Check your B+ (Battery positive) supply terminal at the main fusebox (inside the engine compartment); look for discoloration, loose crimp, corrosion, etc. This is a known offender point. (I am assuming you have already ruled out the terminal connections at the battery itself)


Example of Precision: Measure with a Micrometer, mark it with Chalk, and then cut it with an Axe.
Disclaimer: We (very) seldom do that

2002 S60 2.4 non-turbo - lovely!
1987 340 DL (with the 4-cyl N/A Renault Diesel engine, 5-speed manual, RWD) - sold (I wish I did not have to...)

vtl
Posts: 1279
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times
United States of America

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by vtl » Mon Jan 05, 2015 9:15 am

95% it's starter. Wiggle small wire next time it refuses to start.. If the car starts after that, you may want to clean contacts thoroughly, both sides, pry spring in plug part, so it is more tight, and apply some dielectric grease.


2002 V70 (sold)
2005 XC70 (Telos Road took it. Did a chassis swap...)
2016 XC60

draser
Posts: 789
Joined: Thu Aug 18, 2011 10:49 am
Year and Model: 2005 S60 2.5T
Location: Detroit MI
Been thanked: 1 time

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by draser » Mon Jan 05, 2015 11:01 am

If the click comes from engine bay that's the starter solenoid that kicks in but may not "make" the contact to starter motor. You can test that with voltmeter or check light. If that works then it's worn brushes in starter making intermittent contact. That's all true if regent's test passes.


2005 Volvo S60 2.5T, Zimmerman/Akebono brakes
2012 Honda Accord, EBC slotted rotors

surfziggy
Posts: 6
Joined: Sun Jan 04, 2015 4:50 pm
Year and Model: XC70 2001
Location: Australia
Been thanked: 1 time

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by surfziggy » Mon Jan 05, 2015 8:27 pm

I was originally thinking it's starter, but as I mentioned, when I jump terminals 30& 87 on relay AMF4 the engine turns over just fine. So surely it can't be?



surfziggy
Posts: 6
Joined: Sun Jan 04, 2015 4:50 pm
Year and Model: XC70 2001
Location: Australia
Been thanked: 1 time

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by surfziggy » Mon Jan 05, 2015 8:28 pm

>Check your B+ (Battery positive) supply terminal at the main fusebox (inside the engine compartment); look for discoloration, loose crimp, corrosion, etc. This is a known offender point. (I am assuming you have already ruled out the terminal connections at the battery itself)

Great, will try this today. I already cleaned the battery connections and the main earth connection.



draser
Posts: 789
Joined: Thu Aug 18, 2011 10:49 am
Year and Model: 2005 S60 2.5T
Location: Detroit MI
Been thanked: 1 time

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by draser » Tue Jan 06, 2015 6:50 am

Is AMF4 pulled in when you jump its contacts, is that where the click comes from? You tried swapping the relay?


2005 Volvo S60 2.5T, Zimmerman/Akebono brakes
2012 Honda Accord, EBC slotted rotors

surfziggy
Posts: 6
Joined: Sun Jan 04, 2015 4:50 pm
Year and Model: XC70 2001
Location: Australia
Been thanked: 1 time

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by surfziggy » Tue Jan 20, 2015 12:53 am

I fixed it by changing the ignition switch and the antennae ring parts. These are both accessed by removing the cover around the steering column/indicator switches.



Oka
Posts: 88
Joined: Tue Mar 05, 2013 7:35 am
Year and Model: XC70, 2001
Location: Anchorage, Alaska
United States of America

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by Oka » Wed Jun 13, 2018 8:44 am

surfziggy wrote:
Sun Jan 04, 2015 9:34 pm
* A single click is heard
-
* I tried connecting pin 87 -> 30 at the fuel pump relay and the engine cranked
* If I left the car for a bit and tried again it will sometimes start
-
Today, I disconnected the antennae ring and then reconnected it and the car started working. But then next time I tried it didn't work.
Yours is a single click, but mine are clicking as long as I have the ignition in the start position
Please, any instructions on how to really do the "87 to 30" pin connecting? I could not find how to do that. Also, when you say "the engine cranked", do you mean it just 'turned' or the car started?
Also, what about the antenna ring you mentioned?
Thanks and cheers.


1985 BMW (E23) 735i(US)/AUTO/209K Miles
1997 Mazda MPV/AUTO/4WD/173K Miles
2001 Volvo XC70/AWD/Auto/Turbo/146kMiles (Brown)
2001 Volvo XC70/AWD/Auto/Turbo/144kMiles (Burgundy)
2002 Subaru Outback L.L. Bean/3.0/131K/AWD

User avatar
oragex
Posts: 3150
Joined: Fri May 24, 2013 6:20 am
Year and Model: S60 2003
Location: Canada
Has thanked: 39 times
Been thanked: 55 times
Contact:
Canada

Re: 2001 XC70 Clicks but won't start

Post by oragex » Wed Jun 13, 2018 9:46 am

Oka wrote:
Wed Jun 13, 2018 8:44 am
surfziggy wrote:
Sun Jan 04, 2015 9:34 pm
* A single click is heard
-
* I tried connecting pin 87 -> 30 at the fuel pump relay and the engine cranked
* If I left the car for a bit and tried again it will sometimes start
-
Today, I disconnected the antennae ring and then reconnected it and the car started working. But then next time I tried it didn't work.
Yours is a single click, but mine are clicking as long as I have the ignition in the start position
Please, any instructions on how to really do the "87 to 30" pin connecting? I could not find how to do that. Also, when you say "the engine cranked", do you mean it just 'turned' or the car started?
Also, what about the antenna ring you mentioned?
Thanks and cheers.


I would start by measuring the battery. Also try jump start the engine see what it does. If replacing the battery is good to have an eye on the new one in case there is a parasitic drain or an issue with the alternator.


2003 2.4i S60 automatic 125k miles

Post Reply

Return to “Volvo V70 & XC-70 (2001-2007), S60 (2001-2009)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests