IPD sale Volvo Parts

2004 s40 1.9t

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on S40 and V40. In this forum you'll find S40/V40-specific owners asking and answering questions on maintenance, ownership, repairs, tutorials and almost every do-it-yourself thing you can do to save money owning these Volvos.
1996 - 2004 S40
1996 - 2004 V40
Post Reply
raz19111
Posts: 2
Joined: Tue Feb 27, 2018 7:24 pm
Year and Model: 2004 s40 1.9t
Location: philly
United States of America

2004 s40 1.9t

Post by raz19111 » Tue Feb 27, 2018 7:40 pm

I'm new to the forum, and new to Volvos. I like my s40 1.9 turbo, but i'm having a problem with the heat/defrost fan control. the fan goes on and off when it feels like. I replaced the transistor (mj802) but am still having the same problem. any help would be appreciated
raz19111

User avatar
alschnertz
Posts: 540
Joined: Fri Apr 29, 2011 9:25 am
Year and Model: 1995 854T
Location: Connecticut
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
United States of America

Re: 2004 S40 1.9t

Post by alschnertz » Wed Feb 28, 2018 2:00 am

It's a common problem with no apparent easy or inexpensive solution.

Ive also tried changing the resistor, cleaning the sensor.

Some people have suggested replacing the "pots" on the ECC (Electronic Climate Control) but I haven't come across many convincing posts that make it a "sure thing".

There is a place that used to sell reconditioned ECC units for a few hundred bucks.
I think it was XMODEX.

Edit: It looks like they still repair them. You may want to contact them to see if it's the cure for your symptoms.
https://xemodex.com/us/product/climate- ... 244-10-20/

Post back if it works for you.
'60 PV544, '68 220, '70 145S, '86 745T, '95 854T, '01 S40
'84 Prelude
'06 MPV
'13 Ford Focus SE

raz19111
Posts: 2
Joined: Tue Feb 27, 2018 7:24 pm
Year and Model: 2004 s40 1.9t
Location: philly
United States of America

Re: 2004 S40 1.9t

Post by raz19111 » Wed Feb 28, 2018 2:29 pm

thanks for the info. only bad thing about the car

User avatar
alschnertz
Posts: 540
Joined: Fri Apr 29, 2011 9:25 am
Year and Model: 1995 854T
Location: Connecticut
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
United States of America

Re: 2004 S40 1.9t

Post by alschnertz » Thu Mar 01, 2018 3:06 am

It's pretty annoying. Mine will usually calm down after about 20-30 minutes.
Fortunately I don't need to use the blower very often.
'60 PV544, '68 220, '70 145S, '86 745T, '95 854T, '01 S40
'84 Prelude
'06 MPV
'13 Ford Focus SE

broadusc
Posts: 22
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:46 am
Year and Model: 2000 V40
Location: Spokane
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America

Re: 2004 S40 1.9t

Post by broadusc » Sat Mar 10, 2018 11:03 pm

I had the same problem and replaced the transistor and even the climate control unit. Ultimately, it was the blower motor, which was super easy to replace. I got a cheaper motor than the original heavy Bosch. It's a little louder, but it beats not having heat and defrosting in the winter.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests