Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

S80 2009 loses all power

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on the third generation Volvo V70 wagon and XC70 crossover, and second generation S80. Are you an owner? Prospective owner? Get in here and join us! Start a new topic or comment on an existing thread.

2008-2016 V70
2008-2016 XC70
2007-2016 S80

theresabarnes
Posts: 2
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:27 pm
Year and Model: 2009 s80
Location: Virginia
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
theresabarnes

S80 2009 loses all power

Post by theresabarnes » Tue Jun 26, 2018 7:45 pm

I have a 2009 s80 that is driving me out of my mind. Current problem I purchased a new battery and new negative battery cable installed both and finally got the car to start. As soon as I shut the hood the car lost all power again . Get out and shift the battery finally I hear a slight click at the front of the engine and the power comes back on. Close the hood again and again car shuts down. Someone help please. Oh I disn't mention that before I stop driving it the culprit was when I came out of the store one day I had no power and key fob wouldnt work. A friend came and as soon as I popped the hood latch all power was restored. Any ideas on what is going on?



User avatar
ndphotonl
Posts: 125
Joined: Sun May 27, 2018 7:09 am
Year and Model: S80 2.4T Wasa
Location: Netherlands
Has thanked: 16 times
Been thanked: 19 times
Contact:
Netherlands
ndphotonl

Re: S80 2009 loses all power

Post by ndphotonl » Wed Jun 27, 2018 1:21 pm

I know that a faulty crankshaft pulse sensor does some funky things. On the other hand, check the mass cabling and make sure the battery is ok and the dynamo is still working (measure the idle + load voltage)


Volvo S80 2.4T Wasa Limited Edition
Blog / FlickR / YouTube channel

theresabarnes
Posts: 2
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:27 pm
Year and Model: 2009 s80
Location: Virginia
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
theresabarnes

Re: S80 2009 loses all power

Post by theresabarnes » Wed Jun 27, 2018 1:33 pm

Thanks for the response. The battery is new just installed a few days ago. However when it shuts down and I lift the hood if I shift the battery a bit whatever it is reconnects and I have power again. I called one of the dealerships and they seem to think it's a loose connection somewhere. However I will have to get someone else to trace the wires and cables to see where it might be. I'm a little mechanically inclined but not sure if I'll know exactly what I'm looking for.



User avatar
ndphotonl
Posts: 125
Joined: Sun May 27, 2018 7:09 am
Year and Model: S80 2.4T Wasa
Location: Netherlands
Has thanked: 16 times
Been thanked: 19 times
Contact:
Netherlands
ndphotonl

Re: S80 2009 loses all power

Post by ndphotonl » Wed Jun 27, 2018 1:37 pm

Try following the main leads which connect to the battery as far as you are able to before turning it into the dealership


Volvo S80 2.4T Wasa Limited Edition
Blog / FlickR / YouTube channel

Post Reply