IPD sale Volvo Parts
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

Problem engaging first and reserve gears when the engine is on and cold

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials devoted to the second generation C70, S40 and V50 Volvos -- awkwardly model year 2004 ½ onwards -- plus where to go for advice and discussion on Volvo's sporty C30 Coupe powered by Volvo's ubiquitous inline 5-cylinder power plant.
jamie52
Posts: 1
Joined: Sun May 12, 2019 2:08 am
Year and Model: 2007 S40
Location: Devon
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Australia
jamie52

Problem engaging first and reserve gears when the engine is on and cold

Post by jamie52 » Sun May 12, 2019 2:11 am

Engaging first or reserve gears after the car has been left overnight is a problem

If the engine is turned on neither gear will engage and using first gear for about 4 miles of the journey is problematic. The further through the journey you go the easier first gear becomes. Eventually first and reverse work as normal. You can leave the car for a couple of hours and upon your return the gears still work as normal


This is the stage part

First and reverse gears will work as normal if the engine is not turned on. Turn the engine on and they will not engage.
Turn the engine off, wait a few minutes and then first gear will engage and you can drive off as normal.
Drive 5 minutes and stop. Same thing again first and reserve will work as normal if the engine is off. Turn the engine on and they will not engage.


Cars been left with a garage so they can see this for themselves as time I drive to them the roars are working a normal. Initial inspection shows nothing wrong

If anybody has any ideas what is happening please let me know?