IPD sale Volvo Parts
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

98 S70 na TCM removed, car moves/no code/ ? normal?

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

adventurer2112
Posts: 89
Joined: Fri May 29, 2009 1:35 pm
Year and Model: 95 850 na
Location: Illinois
Has thanked: 0
Been thanked: 7 times
United States of America
adventurer2112

98 S70 na TCM removed, car moves/no code/ ? normal?

Post by adventurer2112 » Sat Jun 29, 2019 9:29 pm

Hi All,
98 S70 na 135 K. Removed TCM, car still goes into gear, no codes. Is that normal?
The bottom of the TCM has all the metal connectors, but the bottom of the TCM/ECU box does not have all the metal pins in place, some look as if they are below any kind of connection. That does not seem normal to me. I will look at it in the daytime.

Thanks
Jack



User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 17651
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 190 times
Been thanked: 601 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 98 S70 na TCM removed, car moves/no code/ ? normal?

Post by abscate » Sun Jun 30, 2019 4:36 am

The car drives and shifts with no TCM? What kind of TCM is it, picture best?


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

adventurer2112
Posts: 89
Joined: Fri May 29, 2009 1:35 pm
Year and Model: 95 850 na
Location: Illinois
Has thanked: 0
Been thanked: 7 times
United States of America
adventurer2112

Re: 98 S70 na TCM removed, car moves/no code/ ? normal?

Post by adventurer2112 » Sun Jun 30, 2019 7:50 pm

Title describes the TCM Car goes into gear fine but won’t continue to drive. Cleaned up bottom connector & TCM / ECM. Engine started, Cel & flashing arrow, Threw several engine codes, but no transmission codes. Turned off engine, Cleared codes, car will go several hundred feet, then it loses power, I rev high just to get it to move, but it quickly loses any ability to move. Shut it off, wait 2 minutes, car moves.

Engine 135 K, just got the timing belt, water pump, tensioner etc. done. Always starts right up.
Cant figure out the transmission malfunction.

Jack



tardcart
Posts: 411
Joined: Fri Feb 08, 2019 4:17 pm
Year and Model: 96 850t. 93 940t
Location: Pittstown Nj
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times
United States of America
tardcart

Re: 98 S70 na TCM removed, car moves/no code/ ? normal?

Post by tardcart » Mon Jul 01, 2019 4:59 am

do not drive it or rev it, you will burn the clutches. you must clear the code. what code was read?



Post Reply