Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

No start

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo XC90s. The XC90 proved to be very popular, and very good for Volvo's sales numbers, since its introduction in model year 2003 (North America).
Dougdishman1970
Posts: 2
Joined: Wed Aug 14, 2019 8:04 am
Year and Model: 2003 xc90
Location: Virginia
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Dougdishman1970

No start

Post by Dougdishman1970 » Wed Aug 14, 2019 8:09 am

Hello everyone,
I have a 2003 Volvo XC90 2.9 T6 twin turbo and the only way it will run is with the MAF sensor disconnected. I have replaced the sensor with no change. There are no codes(other than MAF being disconnected)..I was wondering if anyone can help point me in the right direction for this issue..thanx



User avatar
SuperHerman
Posts: 1158
Joined: Mon Dec 01, 2014 1:28 pm
Year and Model: 2004 & 2016 XC90
Location: Minnesota
Has thanked: 0
Been thanked: 103 times
United States of America
SuperHerman

Re: No start

Post by SuperHerman » Wed Aug 14, 2019 3:40 pm

Confirm new MAF works. Is it Volvo branded?



Dougdishman1970
Posts: 2
Joined: Wed Aug 14, 2019 8:04 am
Year and Model: 2003 xc90
Location: Virginia
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
Dougdishman1970

Re: No start

Post by Dougdishman1970 » Thu Aug 15, 2019 6:38 am

Yes straight from the high dollar dealer itself...lol



User avatar
RickHaleParker
Posts: 2815
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 309 times
United States of America
RickHaleParker

Re: No start

Post by RickHaleParker » Thu Aug 15, 2019 11:38 am

Check for leaks on the fresh air and charge pipes. Tighten down good, holes in pipes ... etc.


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

User avatar
SuperHerman
Posts: 1158
Joined: Mon Dec 01, 2014 1:28 pm
Year and Model: 2004 & 2016 XC90
Location: Minnesota
Has thanked: 0
Been thanked: 103 times
United States of America
SuperHerman

Re: No start

Post by SuperHerman » Thu Aug 15, 2019 2:12 pm

I had a similar problem with mine many years ago, but it ran poorly unless I pulled the MAF. I tried cleaning the MAF with the correct cleaner and after that it didn't work at all. It was like your situation. Meaning a bad MAF resulted in a NO start. I replaced the MAF and all was well.

Just because the MAF is new and from the dealer does not mean it is working. Also check the part numbers and make sure they match - both the box and the actual unit. You wouldn't be the first person or the last that got the wrong part and/or a swapped out part from a crooked customer that did a swap.

After this point I would recommend you get a VOM and check to make sure you have no shorts in the wiring going to the MAF. Visually inspect the connection harness/wiring and make sure it is clean and has no breaks.

There should be some write ups on the forum which reflect what kind of meter readings you should be getting for the MAF. I have seen them.

Do you get the same codes whether the MAF is connected or not? This can hint towards a wiring issue.



Post Reply