Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

96 850 no spark

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

joaa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 14, 2019 11:29 am
Year and Model: 96 850
Location: United States
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
joaa

96 850 no spark

Post by joaa » Wed Aug 14, 2019 11:46 am

I'm working on a 96 850 with no spark. The owner has already changed the cam and crank sensor both new and a new coil. Also the ECM was changed but with a used one. Still no spark .
The owner also said last year he had to turn the key back off then back on before it would do anything but it hasnt done it for a year or more. Ignition switch maybe?
I tested at the coil with my logic tester and power but no pulse. Any ideas? All ideas appreciated and thankful for.



User avatar
jreed
Posts: 1063
Joined: Sun Mar 08, 2009 5:43 am
Year and Model: '97 Volvo 855 GLT
Location: RTP, North Carolina
Has thanked: 29 times
Been thanked: 18 times
United States of America
jreed

Re: 96 850 no spark

Post by jreed » Thu Aug 15, 2019 5:15 am

Interesting problem... just confirming that the car cranks but does not start?


1997 855 GLT (Light Pressure Turbo) still going strong. Previous: 1986 240 GL rusted out in '06, 1985 Saab 900T rusted out in '95, 1975 Saab 99 rusted out in '95, 1973 Saab 99 rusted out in '94

User avatar
greg850r
Posts: 185
Joined: Thu May 03, 2012 5:06 pm
Year and Model: a long list
Location: Mo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
United States of America
greg850r

Re: 96 850 no spark

Post by greg850r » Thu Aug 15, 2019 6:11 am

I would recheck the connections and routing of cam sensor and crank sensor. The plugs get brittle and fall apart over time. Next I'd throw a cap and rotor at it. I chased one of these for a very long time. Bad ground could do it. Mine turned out to be loose positive cable at the starter causing intermittent interruptions to 12v at ECU.


05 Cross Country wagon
99 C70 Convertible
96 850R wagon
96 850T wagon
96 850 GLT 5spd N/A sedan
97 850R 5spd sedan
66 GTO 421SD 4spd
67 GTO 455 T400
02 Powerstroke 4x4
85 Yota 4x4
24' 454 Challenger
07 Softail Custom
02 Sportster Custom
Parts cars not included

dj_v70
Posts: 190
Joined: Sat Jul 19, 2014 1:51 pm
Year and Model: v70 2003
Location: ri
Has thanked: 3 times
Been thanked: 17 times
dj_v70

Re: 96 850 no spark

Post by dj_v70 » Thu Aug 15, 2019 7:24 am

a) Did you use your logic probe to test crankshaft/cam sensors at ECU connector?
b) If you have 12V on high side of coil then ignition switch is at least partially working. Did you test for power at ECU?
c) Did you test wire from ECU to coil?



User avatar
erikv11
Posts: 9090
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 54 times
Been thanked: 188 times
United States of America
erikv11

Re: 96 850 no spark

Post by erikv11 » Thu Aug 15, 2019 9:13 am

joaa wrote:
Wed Aug 14, 2019 11:46 am
... The owner also said last year he had to turn the key back off then back on before it would do anything but it hasnt done it for a year or more. Ignition switch maybe?
...
Given that the electrical part of this switch is extremely common to fail, if troubleshooting is going nowhere I'd swap in a known working one. E.g. any ignition switch at the junkyard will be a working one.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
RickHaleParker
Posts: 2823
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 310 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 96 850 no spark

Post by RickHaleParker » Thu Aug 15, 2019 10:00 am

joaa wrote:
Wed Aug 14, 2019 11:46 am
I tested at the coil with my logic tester and power but no pulse.
Before or after the DI Power Stage?

2019-08-15.png


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

joaa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 14, 2019 11:29 am
Year and Model: 96 850
Location: United States
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
joaa

Re: 96 850 no spark

Post by joaa » Thu Aug 15, 2019 1:14 pm

Sorry guys I got busy. I run my own shop but very few imports get this deep in the woods. Anyway back to my Volvo problem, So far all Ive tested were the contacts on the coil itself. Correct me if I'm wrong-- shouldn't the negative side of the coil pulse as the engine cranks?
I've cleaned and replaced all the grounds I could find body and motor still no fire. Ideas? BTW thanks for the quick replies!



User avatar
RickHaleParker
Posts: 2823
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 310 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 96 850 no spark

Post by RickHaleParker » Thu Aug 15, 2019 3:06 pm

joaa wrote:
Thu Aug 15, 2019 1:14 pm
Correct me if I'm wrong-- shouldn't the negative side of the coil pulse as the engine cranks?
On the Coil's primary side or DI power stage output (Solid Red & Solid Blue) it should pulse.

If there is no pulse from the ECM (Yellow/White), No DI Power stage 12V supply (Blue/Red) , No DI Power stage ground (Solid Black) or DI power stage is defective you won't.

The DI power stage is mounted on the same bracket as the coil.
Volvo_Coil.png
Volvo_Coil.png (145.93 KiB) Viewed 42 times


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

joaa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 14, 2019 11:29 am
Year and Model: 96 850
Location: United States
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
joaa

Re: 96 850 no spark

Post by joaa » Fri Aug 16, 2019 5:50 am

The DI is new along with the new coil which I've found makes no difference. I've gotten bad new parts before. I'll do some more checking this evening after work and let you know what I find. Again thank you



Post Reply