IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

95 850 turbo (non-R) crank no run

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 9:35 am

I'm attempting to get to stage 0 on my new to me wagon. PCV/timing belt/w-pump/serp belt/coolant hoses/cap/rotor/wires/plugs/fuel filter/multiple vac lines/silicone turbo hoses (b/c OEM TB hose had a hole in it) all done this past few weeks. Also, all 5 injectors rebuilt with good readings from the rebuilder. upon assembly I cranked and cranked with no start. locked/unlocked doors 5 times w/fob, repl cam pos sensor, repl fuel pump relay, new fully charged battery. still no start.

compression is appx 122-125 on all 5 cylinders, spark is there on at least 2 plugs, fuel pressure is good b/c my cheapo HF gauge hooked up to the schrader valve on the rail was squirting fuel everywhere while reading 30-something. I'm officially at a loss. I had a P0102 code but that's b/c I forgot to plug in the TB plug, which is now plugged in, code cleared on my reader, and still crank no start.

Where do i go next? this is my 1st Volvo and I love it but also starting to hate it. it ran strong before i decided to be my own mechanic. also I came across a running parts car (1997 turbo wagon) for free!! and brought that home a couple days ago

(Edited mis-type)
Last edited by echosierra on Sat Sep 14, 2019 12:01 pm, edited 1 time in total.


1995 855 Turbo

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 9:40 am

Here's pics to edify you all =)
IMG_1955.jpg
IMG_2177.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9219
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 202 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Sat Sep 14, 2019 9:54 am

Are the plug wires in the correct order?

https://www.matthewsvolvosite.com/volvo ... order.html


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 10:11 am

Plug wires in right order?....yes, just checked and confirmed


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9219
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 202 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Sat Sep 14, 2019 10:36 am

spark, fuel, compression, timing ... I would check the marks on the timing belt again?

Next up might be "how strong is the spark?"

Make sure everything is plugged in, the TPS is a sneaky one. And the ECT.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 11:47 am

TPS and ECT are both plugged in

If timing was that far off wouldnt my compression be off? Wouldnt it still run like a chugging tractor at least?

I will check the marks tho, just to be triple sure

How can i check strength of spark? Its pretty bright, but I did not replace the coil. 139k miles on the odo, unknown on the bits I havent replaced


1995 855 Turbo

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 12:00 pm

And i mis typed earlier....
It cranks all day long, just doesnt fire and run, despite seemingly all the right stuff being there (spark, fuel, compression, presumably air)


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9219
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 202 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Sat Sep 14, 2019 12:05 pm

It's not good diagnostics but you have a parts car so ... I would swap the crank sensor, they can also give a no-start. May as well swap the coil too. People often go by "nice bright blue spark" for strength of spark, I would have to look up how to test it more carefully. But very unlikely both of your coils are bad.

125 is pretty low for compression if it isn't just the gauge, you expect 150-180. Lawn mower syndrome also possible at 125.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 18437
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 211 times
Been thanked: 688 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by abscate » Sat Sep 14, 2019 12:31 pm

Fuel pressure needs to be right. Get that gauge sealed otherwise your measurement is meaningless. The fuel is metered by time , assuming a correct fuel pressure , so if this is 20% off the car won’t run

A 3 second blast of ether willl probably make it go vroom and can help confirm a fuel delivery problem


Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Sat Sep 14, 2019 12:54 pm

erikv11 wrote:
Sat Sep 14, 2019 12:05 pm
It's not good diagnostics but you have a parts car so ... I would swap the crank sensor, they can also give a no-start. May as well swap the coil too. People often go by "nice bright blue spark" for strength of spark, I would have to look up how to test it more carefully. But very unlikely both of your coils are bad.

125 is pretty low for compression if it isn't just the gauge, you expect 150-180. Lawn mower syndrome also possible at 125.
Yes maybe my cheapo compression gauge is crap, ill go rent a good one from the parts store. At least all 5 readings were consistent, and it ran great a month ago. i did put a bit of oil in each cyl to rule out lawn mower syndrome

Thx for guidance so far


1995 855 Turbo

Post Reply