IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

95 850 turbo (non-R) crank no run

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Wed Sep 18, 2019 8:20 am

maybe i need to also do what this guy did at the end:

viewtopic.php?t=25633


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9230
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 203 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Wed Sep 18, 2019 12:08 pm

It's really OK to pull the ECU, even if it's tight. I've done it many, many times.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Thu Sep 19, 2019 8:35 am

another small update. the main relay plug on the radiator...i see now that the connector is crap and corroded. the plastics holding the female terminals are degraded and don't hold the terminals well anymore, so they slip down and lose the connection to the relay. i pushed the terminals up and plugged each of them into the relay, then slid the connector housing over the terminals and secured it to the relay. still no run.

based on others' experience, i feel like i'm chasing a bad ground somewhere that is keeping the injectors from firing or closing the circuit so they fire. i haveall the elements of running (good compression, good fuel pressure, good spark, 12v power to the injectors) and it runs on starter fluid for a few seconds.

great...I hate chasing bad grounds


1995 855 Turbo

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Thu Sep 19, 2019 10:18 am

so to prepare me for chasing elec problems...do you guys know where all the grounds are in this car? there's one on the rear of head, one below the battery...where else should i be looking to clean the grounds up?


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9230
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 203 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Thu Sep 19, 2019 1:39 pm

two on the firewall side, one near each end of the exhaust cam.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Thu Oct 10, 2019 9:01 pm

Ok its been a while and I have news

After swapping the crank sensor with a new one, the injectors got pulse, but still werent squirting. Keep in mind the first thing I did when i bought the car was to send injectors off to be rebuilt...i did this more for my peace of mind than anything. This ended up being a mistake b/c all 5 injectors were not squirting even with a pulse.

After confirming they got pulse (and they didnt have pulse in prev diagnosis due to a bad crank sensor), i swapped the parts car injectors and she fired right up!

Im angry that the shop that supposedly rebuilt the injectors did a crap job!

So if your car runs ok, chances are that you wont need a injector rebuild

But she’s up and running now! Not i need to dig into low boost

Appreciate all your help here!!


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9230
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 203 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Thu Oct 10, 2019 10:18 pm

Could you tell us who rebuilt the injectors?


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

User avatar
RickHaleParker
Posts: 2967
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 328 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by RickHaleParker » Thu Oct 10, 2019 11:50 pm

Post pictures of the rebuilt the injectors, business end views.

Measure the resistance of each injector and post the numbers.


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

User avatar
echosierra
Posts: 31
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:54 pm
Year and Model: 1995 855T
Location: Dallas,TX
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
echosierra

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by echosierra » Fri Oct 11, 2019 4:31 am

All 5 measured 14.9 ohm

Yes its weird to say that the rebuilds are bad, esp when the shop gave me a writeup saying that the spray pattern was improved, etc.

I didnt want to list the name of the shop yet....maybe theres some protective cap im missing or totally not seeing w/the rebuilt ones. Am I the idiot here?

If im not stupid, and the rebuilds are truly bad, then ill list the name of the shop.
B8EC377B-72A7-4AA4-BF6B-649512C8D62B.jpeg
F8D7D9A3-99BF-4A6D-8D8B-B01BA3D6678D.jpeg
1ECAB5EE-9368-460B-8F2C-4B9E4A695F2F.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


1995 855 Turbo

User avatar
erikv11
Posts: 9230
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 60 times
Been thanked: 203 times
United States of America
erikv11

Re: 95 850 turbo (non-R) crank no run

Post by erikv11 » Fri Oct 11, 2019 8:47 am

Probably a distraction but are those yellow (wrong, NA injectors) or orange or red (correct injectors)? Presumably yellows would still fire, I don't know of anyone ever trying them in an HPT engine, but just curious.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

Post Reply