IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

2004 s60 T

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

ronjag
Posts: 4
Joined: Fri Oct 11, 2019 9:03 am
Year and Model: 2004 s60
Location: west midlands
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
ronjag

2004 s60 T

Post by ronjag » Fri Oct 11, 2019 9:13 am

Hi, new member here, i am looking for possible help and advice.
I have the anti skid service message, a diagnostic came back as BCM 0139 brake booster, I removed the BCM and sent it off to ECUTESTING for a diagnostic, they said that the unit tested ok with no faults, When i received it back, I put it back onto the car and still get the message and error code, any advice would be greatly appreciated
Regards Ron



User avatar
RickHaleParker
Posts: 2952
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 328 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 2004 s60 T

Post by RickHaleParker » Sat Oct 12, 2019 2:50 am

BCM-0139 Pressure build-up valve, power brake booster. Signal outside its permitted range

Diagnostic trouble code (DTC) information

Condition
Note! This diagnostic trouble code (DTC) applies only to brake systems with dynamic stability and traction control (DSTC).
During stability control the brake control module (BCM) transmits a signal to the pressure build-up valve. The valve opens and releases atmospheric pressure into the brake power booster. This increases the brake pressure in the brake system automatically. The function is used for traction control and in active brake assistance.
Diagnostic trouble code (DTC) BCM-0139 is stored if the control module registers an implausible signal from the pressure build-up valve.

Substitute value
Traction control is blocked
Stability control is blocked
Active yaw control is blocked
Brake assistance is blocked.


Possible source
  • Contact resistance or oxidation in the terminals or connections
    Short-circuit to ground or supply voltage in the wiring
    Incorrectly installed sensor
    Defective pressure build-up valve

    Internal fault in the control module.
Fault symptoms
  • General warning lamp lit
    The anti-spin warning lamp is lit (up to and including 2002 model year)
    Anti-spin does not function
    The stability control system does not function
    The traction control system does not function.


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

ronjag
Posts: 4
Joined: Fri Oct 11, 2019 9:03 am
Year and Model: 2004 s60
Location: west midlands
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
ronjag

Re: 2004 s60 T

Post by ronjag » Sat Oct 12, 2019 3:17 am

Hi. My car only has STC and not DSTC, the STC button is constantly lit and does not go off when pressed, would this make a difference to the fault code BCM 0139, I realise there could be several causes for this but for the age/value of the car, im a little reluctant to spend a fortune on it, any ideas which is the most common cause of it assuming I now know that it isnt the control module.



User avatar
RickHaleParker
Posts: 2952
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 328 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 2004 s60 T

Post by RickHaleParker » Sat Oct 12, 2019 12:49 pm

Clean the electrical connectors.
Check loom for shorts.


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

earthworm
Posts: 28
Joined: Wed Dec 05, 2018 10:28 am
Year and Model: 2003 S60
Location: York County, PA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
earthworm

Re: 2004 s60 T

Post by earthworm » Sat Oct 12, 2019 9:59 pm

An excellent trite up from Mr Parker .. the answer might be there .. indirectly .
I was going to say "15 years of corrosion" and the wiring insulation could be failing. . Check where the wiring is exposed to the elements and heat .. and grease .



User avatar
RickHaleParker
Posts: 2952
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 328 times
United States of America
RickHaleParker

Re: 2004 s60 T

Post by RickHaleParker » Sat Oct 12, 2019 10:28 pm

earthworm wrote:
Sat Oct 12, 2019 9:59 pm
An excellent trite up from Mr Parker ..
Hum perhaps I shall endeavor to be more entertaining ... na I'll stick with the facts no matter how boring. :lol:


Platform: P80 1998 C70, B5234T3, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package, Plant: Uddevalla Sweden.

Platform: X40 (Nedcar) 2003 S40, B4204T3, AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000. Plant: Born Netherlands.

Platform P2 2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0, Plant Torslanda Sweden.
----------------------------------------------------------------
1997 S90, B6304S, AW30-42, Bosch Motronic 4.4 - Sold

ronjag
Posts: 4
Joined: Fri Oct 11, 2019 9:03 am
Year and Model: 2004 s60
Location: west midlands
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Great Britain
ronjag

Re: 2004 s60 T

Post by ronjag » Sun Oct 13, 2019 3:41 am

Thanks for all the replies, is the pressure build up valve built into the abs pump?, at the front of the engine behind the nearside headlamp there is a 3 way valve with a sensor on it, when i disconnect this sensor and plug my diagnostic in, there are no other codes present, only he code i continually have 0139, so i am wondering if it could be that valve/sensor, i have 12v present at the sensor, so to my mind it is getting a voltage to it.



Post Reply