IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Free shipping all USA - Experts in Brakes
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

2007 S80 heater not working

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on the third generation Volvo V70 wagon and XC70 crossover, and second generation S80. Are you an owner? Prospective owner? Get in here and join us! Start a new topic or comment on an existing thread.

2008-2016 V70
2008-2016 XC70
2007-2016 S80

Wetlander
Posts: 5
Joined: Mon Oct 28, 2019 6:17 pm
Year and Model: 2007 S80
Location: Champaign, IL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0
United States of America
Wetlander

2007 S80 heater not working

Post by Wetlander » Mon Oct 28, 2019 6:35 pm

I'm driving a 2007 S80, newer generation with 128K miles. I'm not getting any heat from drivers side vents, and only a very, very slight amount of heat from passenger side vents. Same for windshield defroster. Blower fan seems to work fine and AC works very well. Have not witnessed any coolant leaking onto floor and no coolant smell in cabin when asking for heat and blower is on. Wondering if I should be looking at thermostat, heater core, damper motors, or something else? This is a new car for me, and it's my first Volvo, but I'm interested in trying to figure things out, so any help is much appreciated. Cheers!

Lembit
Posts: 7
Joined: Wed Nov 13, 2019 10:12 am
Year and Model: 2010 S80
Location: Lääne-Viru maakond
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Estonia
Lembit

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Lembit » Wed Nov 13, 2019 10:29 am

Hi
First suggest is to chek coolant temp with diagnostics appliance, if coolan temp is low ( less than 80 degrees) after you have drive at least 20 minutes, probably is problem with thermostad. Also wight be problem temp sensor which controll fans. Does fan working all the time?

Lembit
Posts: 7
Joined: Wed Nov 13, 2019 10:12 am
Year and Model: 2010 S80
Location: Lääne-Viru maakond
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Estonia
Lembit

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Lembit » Wed Nov 13, 2019 10:53 am

Ther might be several problems.
* Chek coolan temp with diagnostik appliance, if this low even you been driven dard. its probably problem with thermostat.
* Maybe coolant sensor is dead, it causes fan working while they shouldn t work
* Maybe fan controll modul is dead,
* Maybe cabin filter is dirty

Wetlander
Posts: 5
Joined: Mon Oct 28, 2019 6:17 pm
Year and Model: 2007 S80
Location: Champaign, IL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0
United States of America
Wetlander

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Wetlander » Mon Dec 16, 2019 12:44 am

Hi Lembit- Thanks for the reply. I replaced the thermostat and flushed the coolant today. While the thermostat I removed was broken (part of the plastic housing was broken and the spring was lying loose), I still do not have any heat after the new thermostat was installed. Will look into coolant sensor and fan control module next. Cabin filter was replaced not long ago, so I don't suspect that is the problem, but I'll check that as well.
Cheers!
Eric

Lembit
Posts: 7
Joined: Wed Nov 13, 2019 10:12 am
Year and Model: 2010 S80
Location: Lääne-Viru maakond
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Estonia
Lembit

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Lembit » Mon Dec 16, 2019 3:41 am

Hi
I think you replaced wrong parts.
Thermostad is made by aluminium and locate behind egr and trhottle body.

jimmy57
Posts: 6522
Joined: Fri Nov 12, 2010 9:25 am
Year and Model: 2004 V70R GT, et al
Location: Ponder Texas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 219 times
jimmy57

Re: 2007 S80 heater not working

Post by jimmy57 » Mon Dec 16, 2019 12:59 pm

On a 3.2 liter 6 cylinder the thermostat is on the block and is a black plastic housing with a thermostat integrated. Try turning the temp knobs to full cold, the lowest temp it will go to. Wait 2 minutes and then set knobs to highest temp and wait a minute or so. The full range temp settings forces a calibration so that might get it hot again. There is no hot water valve on that car to cause a problem but you could have a partially plugged heater core not allowing much hot water flow. When heater core gets blocked the little heat you get will vary left and right

Wetlander
Posts: 5
Joined: Mon Oct 28, 2019 6:17 pm
Year and Model: 2007 S80
Location: Champaign, IL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0
United States of America
Wetlander

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Wetlander » Mon Dec 16, 2019 1:13 pm

Thanks, Jimmy. Your description of the thermostat matches what I replaced. I will try out your suggestion for fiddling with the temperature settings later today and let you know if that helps.
A friend also suggested that there might be a door or damper that allows or restricts air from being blown over the heater core, and if that door is somehow restricted from opening, then the air won't flow over the heater core and therefore won't get warm. Would this also be a possibility for what might be wrong?

Lembit
Posts: 7
Joined: Wed Nov 13, 2019 10:12 am
Year and Model: 2010 S80
Location: Lääne-Viru maakond
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Estonia
Lembit

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Lembit » Tue Dec 17, 2019 6:21 am

I told it for 5 cylinder 2.4 liter engine :D
These users thanked the author Lembit for the post:
Wetlander

Wetlander
Posts: 5
Joined: Mon Oct 28, 2019 6:17 pm
Year and Model: 2007 S80
Location: Champaign, IL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0
United States of America
Wetlander

Re: 2007 S80 heater not working

Post by Wetlander » Tue Dec 17, 2019 7:06 am

So I tried Jimmy’s suggestion of running the temp low then high, but it didn’t make any difference. Next, I visited a friend, who is a mechanic, and he helped me determine that it appears to be a problem with the heater core. We exposed the coolant lines running into the core, and while we ran the engine only the in line was hot while the out was cold, suggesting a blockage in the core. We tried “burping it” by revving the engine multiple times to try and dislodge any potential air bubbles or other particles, and while this temporarily would cause the out line to heat up and resulted in a bit of heat from the passenger vents, it quickly cooled back down once we stopped the revving. Anyway, thinking it’s time to replace the heater core. Anyone know of any tutorials for doing so on a third generation S80?

thelwthelw
Posts: 1
Joined: Fri Jan 03, 2020 8:32 pm
Year and Model: 2008 xc70
Location: CT
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
thelwthelw

Re: 2007 S80 heater not working

Post by thelwthelw » Thu Jan 09, 2020 11:16 am

Hi there, I also have an issue with the heat. It is not working... I checked the blower fan and it is working. Next I checked the heater core and both in and out lines got hot... I believe there is an issue with a dumper motor or the heater resistor. I am waiting for a diagnostic tool so I can check before taking the dashboard apart. Did you finally figure it out? what was the issue?

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post