IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Help, Advice and DIY Tutorials on Volvo's extremely popular car line -- Volvo's 1990s "bread and butter" cars -- powered by the ubiquitous and durable Volvo inline 5-cylinder engine.

1992 - 1997 850, 850 R, 850 T5-R, 850 T5, 850 GLT
1997 - 2000 S70, S70 AWD
1997 - 2000 V70, V70 AWD
1997 - 2000 V70-XC
1997 - 2004 C70

LOB
Posts: 141
Joined: Fri May 20, 2016 4:21 am
Year and Model: 855 GLT 2.5T
Location: Sweden/ Norway
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Sweden
LOB

ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Post by LOB » Sun Nov 17, 2019 2:03 am

I had the lights for ABS/Tracs on for about two weeks, VOL-fcr diagnosis gave code 443, pump motor. I sprayed som electronic cleaner on the harness to the ABS module but the light stayed permanently on. I tested the pump motor and it worked. Two weeks later, about the same day I ordered a refurbished ABS unit, the light went away and has not reoccurred for a week. The ABS unit was refurbished 3-4 years ago and the guys at the shop who fixed it was surprised it malfunctioned again. So what do you recommend? Saving some $ (or rather kronor) returning the "new" ABS unit to the shop or change the one that is working for the moment because the fault will eventually come back? The only thing I've done is testing the ABS pump motor and heard it running.



Richard_TD
Posts: 30
Joined: Sun Mar 29, 2015 4:38 am
Year and Model: 855 2.5 20V 1996
Location: Scotland
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Great Britain
Richard_TD

Re: ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Post by Richard_TD » Sun Nov 17, 2019 4:01 am

It's likely that the solder joints inside the ECU have failed again. It will have temporarily worked itself into a position where it's making contact but I think the problem will return. My light came and went several times before I fixed it.

Image

I'd guess it's the 2 pin plug at the bottom left of the unit here.

Image

You can see the failed solder joints in the top left of the inside view, you might see it better in the full-size version https://live.staticflickr.com/8724/2818 ... 2051_o.jpg

Image

Image

There isn't an "after" picture because I was using 20 year old solder and it wasn't pretty, but the repair has held for three years so far.


1996 855 GLT 2.5 20V

LOB
Posts: 141
Joined: Fri May 20, 2016 4:21 am
Year and Model: 855 GLT 2.5T
Location: Sweden/ Norway
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Sweden
LOB

Re: ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Post by LOB » Tue Nov 19, 2019 2:18 am

Yes, I guess your right. The fault will eventually come back. I'll replace the ABS module. Thanks for your advice!



User avatar
Clemens
Posts: 1059
Joined: Thu Sep 03, 2015 12:34 pm
Year and Model: 96 855 R + 94 855 T5
Location: Austria
Has thanked: 73 times
Been thanked: 40 times
Austria
Clemens

Re: ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Post by Clemens » Tue Nov 19, 2019 6:05 am

Problems in cars rarely ever cure themselves. This being said, give it a shot and try to resolder the module. It is fairky simple.
If it works and you can return the new unit, you saved yourself a few hard earned kronors.


Summer: 1996 855 R
Winter: 1994 855 T5M
Donor: 1995 854 10V

User avatar
erikv11
Posts: 9365
Joined: Sat Jul 25, 2009 2:03 pm
Year and Model: 850, S/V70, 06 S60R
Location: Iowa
Has thanked: 72 times
Been thanked: 227 times
United States of America
erikv11

Re: ABS light (443) for two weeks and then it fixed it self?

Post by erikv11 » Tue Nov 19, 2019 7:12 am

The Service light on my 850 wagon "burned out" years ago, like 5 years ago. Every once in a while it starts working again, and it will light up every morning for a couple weeks and then be dark for another 50 weeks or whatever. Did it again this month. Intermittent conductivity is not unusual for electrical faults.


'95 854 T5-R, Motronic 4.4, 185k
'96 855 NA, 140k
'98 S70 NA, 210k (living out west)
'98 V70, T5 tune-injectors-turbo, LPT engine, 280k
'06 S60 R, 160k
gone: '96 NA 850 210k, '98 NA V70 182k

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post