IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics

Get email notification of topic replies. Log in or register (free). Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

No codes but no start either

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

yarch13
Posts: 8
Joined: Sun Dec 29, 2019 12:26 pm
Year and Model: 05 xc70
Location: Ga
Has thanked: 2 times

No codes but no start either

Post by yarch13 »

Ive got an 05, crank but no start. Replaced the PEM with a known good one. No codes and my scanner is showing fuel pump relay active but,it has no fuel pump running. Anyone know a way to jump the fuel pump power to test it separately? I'm stumped...
User avatar
RickHaleParker
Posts: 4719
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 605 times

Re: No codes but no start either

Post by RickHaleParker »

Hit it with a three second shot of starting fluid. If it fires you know for sure it is a fuel delivery problem.
1998 C70, B5234T3, 16T, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package.
2003 S40, B4204T3, 14T twin scroll AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000.
2004 S60R, B8444S TF80 AWD.
2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0.
yarch13
Posts: 8
Joined: Sun Dec 29, 2019 12:26 pm
Year and Model: 05 xc70
Location: Ga
Has thanked: 2 times

Re: No codes but no start either

Post by yarch13 »

RickHaleParker wrote: Sun Dec 29, 2019 2:43 pm Hit it with a three second shot of starting fluid. If it fires you know for sure it is a fuel delivery problem.

...its definitely fuel related. Pulled the fuel rail and cranked it and got nothing. But there has to be a way to hotwire the fuel pump. If I can do that and have pump, it's electrical somewhere. If nothing, it's pump. I pulled all 5 plugs and poured a little full in each cyl, replaced plugs and coils and boom, ran for 2 seconds. Odd thing is, my scan tool shows when the fuel relay kicks on but no pump. I'm leaning to swapping the pump out but money is tight and I want to diagnose the correct issue.
User avatar
RickHaleParker
Posts: 4719
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 605 times

Re: No codes but no start either

Post by RickHaleParker »

Did you measure the fuel pressure at the fuel rail?
Your fuel injectors could be turned off, no power to the injectors.
1998 C70, B5234T3, 16T, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package.
2003 S40, B4204T3, 14T twin scroll AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000.
2004 S60R, B8444S TF80 AWD.
2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0.
yarch13
Posts: 8
Joined: Sun Dec 29, 2019 12:26 pm
Year and Model: 05 xc70
Location: Ga
Has thanked: 2 times

Re: No codes but no start either

Post by yarch13 »

RickHaleParker wrote: Sun Dec 29, 2019 3:07 pm Did you measure the fuel pressure at the fuel rail?
Your fuel injectors could be turned off, no power to the injectors.
Yes, 53-65 psi. UGHHHHHHHHH. lol. I'm going nuts.
User avatar
RickHaleParker
Posts: 4719
Joined: Mon May 25, 2015 2:30 pm
Year and Model: See Signature below.
Location: Kansas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 605 times

Re: No codes but no start either

Post by RickHaleParker »

yarch13 wrote: Sun Dec 29, 2019 3:35 pm Yes, 53-65 psi. UGHHHHHHHHH. lol. I'm going nuts.
Check for +12V on the green wires of the injectors with the key in POS II.
Check fuse 11B/6 Check for +12V at fuse 11B/6 (Small fuses under the hood).
1998 C70, B5234T3, 16T, AW50-42, Bosch Motronic 4.4, Special Edition package.
2003 S40, B4204T3, 14T twin scroll AW55-50/51SN, Siemens EMS 2000.
2004 S60R, B8444S TF80 AWD.
2005 XC90 T6 Executive, B6294T, 4T65 AWD, Bosch Motronic 7.0.
cn90
Posts: 6837
Joined: Wed Mar 31, 2010 9:54 am
Year and Model: 2004 V70 2.5T
Location: Omaha NE
Been thanked: 153 times

Re: No codes but no start either

Post by cn90 »

Try this, read jimmy57 post:

viewtopic.php?t=66777
2004 V70 2.5T 100K+
2005 XC90 2.5T 110K+
User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 22529
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 376 times
Been thanked: 1177 times

Re: No codes but no start either

Post by abscate »

yarch13 wrote: Sun Dec 29, 2019 3:35 pm
RickHaleParker wrote: Sun Dec 29, 2019 3:07 pm Did you measure the fuel pressure at the fuel rail?
Your fuel injectors could be turned off, no power to the injectors.
Yes, 53-65 psi. UGHHHHHHHHH. lol. I'm going nuts.
You just saved $300 and time by diagnosing instead of throwing parts.
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary
yarch13
Posts: 8
Joined: Sun Dec 29, 2019 12:26 pm
Year and Model: 05 xc70
Location: Ga
Has thanked: 2 times

Re: No codes but no start either

Post by yarch13 »

Anyone have a picture of the top of an 05 plastic fuel tank? I pulled the cover under the rear passenger seat, pulled the ring but its just the sending unit. Doesn't look anything like pictures on the internet. Guy was driving when the car lost power and died so, leaning farther to the pump side being the issue.
yarch13
Posts: 8
Joined: Sun Dec 29, 2019 12:26 pm
Year and Model: 05 xc70
Location: Ga
Has thanked: 2 times

Re: No codes but no start either

Post by yarch13 »

RickHaleParker wrote: Sun Dec 29, 2019 5:17 pm
yarch13 wrote: Sun Dec 29, 2019 3:35 pm Yes, 53-65 psi. UGHHHHHHHHH. lol. I'm going nuts.
Check for +12V on the green wires of the injectors with the key in POS II.
Check fuse 11B/6 Check for +12V at fuse 11B/6 (Small fuses under the hood).
good voltage at the injectors and fuses just got no pump.
Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post