IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy your stuff using this and it helps MVS!

2005 XC70 New Owner

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

auntsteff
Posts: 3
Joined: Wed Jan 08, 2020 4:59 pm
Year and Model: 2005 xc70
Location: GA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
auntsteff

2005 XC70 New Owner

Post by auntsteff » Wed Jan 08, 2020 5:07 pm

I recently purchased a 2005 XC70. It has 218k miles & the check engine light is on. After pulling the codes (which I don't have available at the moment), I'm thinking it needs a new MAF sensor. I have ordered the assembly & it should arrive on Friday (Jan 10, 2020). However, it is idling rough & frequently cuts off while at red lights until it is good & warmed up, and sometimes even then it cuts off.

I'm not much of a mechanic. Does this sound like the MAF sensor or something more involved?

Additionally, the right rear turn signal wiring is cut, so I have no right rear tun signal. Any ideas on where to find a wiring harness & instructions to install? I have done a general Google search, but only got results for the XC90.

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 19754
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 256 times
Been thanked: 812 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: 2005 XC70 New Owner

Post by abscate » Wed Jan 08, 2020 7:56 pm

It’s much more likely you have dirty spark plugs or a vacuum hose leaking somewhere.

These cars need good plugs every 30,000- 50,000 miles
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

User avatar
vtl
Posts: 1696
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 47 times
United States of America
vtl

Re: 2005 XC70 New Owner

Post by vtl » Thu Jan 09, 2020 6:35 am

> Does this sound like the MAF sensor or something more involved?

Unplug MAF to check if it's MAF. 2.5T engine will run fine without MAF.
05 XC70 260k, 16 XC60 40k, 19 Tundra 1k

auntsteff
Posts: 3
Joined: Wed Jan 08, 2020 4:59 pm
Year and Model: 2005 xc70
Location: GA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
auntsteff

Re: 2005 XC70 New Owner

Post by auntsteff » Thu Jan 09, 2020 6:42 am

Thanks for the tip, but I live in an area where I must pass emissions, so I need the MAF sensor.

User avatar
vtl
Posts: 1696
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 47 times
United States of America
vtl

Re: 2005 XC70 New Owner

Post by vtl » Thu Jan 09, 2020 6:55 am

I said : "unplug to check". Once check is completed, plug it back or replace with a new one, apparently.
05 XC70 260k, 16 XC60 40k, 19 Tundra 1k

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post