IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

Shifting issues

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo XC90s. The XC90 proved to be very popular, and very good for Volvo's sales numbers, since its introduction in model year 2003 (North America).
AnotherVolvo2003
Posts: 1
Joined: Fri May 08, 2020 8:38 pm
Year and Model: 2003
Location: Cincinnati, Ohio
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
AnotherVolvo2003

Shifting issues

Post by AnotherVolvo2003 » Fri May 08, 2020 8:39 pm

Ok, I have a 2003 XC90 T6- I know great transmission! Anyway, it has 82,000 miles, the transmission was of course out, had it dropped and the clutch packs replaced and anything else in the master rebuild kit. Put it all together and is was fine for a few weeks. Now I have a “Service Transmission” message coming up and it won’t get out of third gear. After I turn off the engine then later restart it, the message is gone and it’s fine for a little while then does it again. Does anyone have any ideas? Thanks

User avatar
MoVolvos
Posts: 2374
Joined: Sun Jan 15, 2012 6:47 pm
Year and Model: 03S80T6~08C30T5
Location: NC
Has thanked: 28 times
Been thanked: 69 times
United States of America
MoVolvos

Re: Shifting issues

Post by MoVolvos » Sat May 09, 2020 12:43 pm

AnotherVolvo2003 wrote: ↑
Fri May 08, 2020 8:39 pm
Ok, I have a 2003 XC90 T6 - the transmission was of course out, had it dropped and the clutch packs replaced and anything else in the master rebuild kit.
Did you add the Transgo Shift Kit? If you replaced the clutch packs because it was needed and did not install the Shift Kit it might be back to normal bad. TrippleEdgePerformance recommends the Shift Kit during rebuilds to help with shifting points and other shift related issues inherent in the problematic design.
.
viewtopic.php?f=11&t=88630&p=504849#p504849
.
Blessings,

BKM

1998 S70 T5 - Donated
2003 S80 T6
2003 GS300
2003 Odyssey
2008 C30 T5
2019 Atlas SE 4 Motion

Batty251
Posts: 13
Joined: Mon May 11, 2020 8:49 am
Year and Model: 2005 Xc90
Location: NSW
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Australia
Batty251

Re: Shifting issues

Post by Batty251 » Wed May 13, 2020 9:29 am

Sounds like a solenoid for 3rd gear isn't working correctly. Most transmission rebuilds require the valve cover replaced.

User avatar
shiloh51933
Posts: 940
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 10 times
United States of America
shiloh51933

Re: Shifting issues

Post by shiloh51933 » Thu May 14, 2020 8:37 am

AnotherVolvo2003 wrote: ↑
Fri May 08, 2020 8:39 pm
Ok, I have a 2003 XC90 T6- I know great transmission! Anyway, it has 82,000 miles, the transmission was of course out, had it dropped and the clutch packs replaced and anything else in the master rebuild kit. Put it all together and is was fine for a few weeks. Now I have a “Service Transmission” message coming up and it won’t get out of third gear. After I turn off the engine then later restart it, the message is gone and it’s fine for a little while then does it again. Does anyone have any ideas? Thanks
Is it going into "limp home mode"?
Do drive it anymore if it is going into limp mode. Did you have a software update installed after you installed master rebuild kit?
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

User avatar
shiloh51933
Posts: 940
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 10 times
United States of America
shiloh51933

Re: Shifting issues

Post by shiloh51933 » Thu May 14, 2020 8:37 am

AnotherVolvo2003 wrote: ↑
Fri May 08, 2020 8:39 pm
Ok, I have a 2003 XC90 T6- I know great transmission! Anyway, it has 82,000 miles, the transmission was of course out, had it dropped and the clutch packs replaced and anything else in the master rebuild kit. Put it all together and is was fine for a few weeks. Now I have a “Service Transmission” message coming up and it won’t get out of third gear. After I turn off the engine then later restart it, the message is gone and it’s fine for a little while then does it again. Does anyone have any ideas? Thanks
Is it going into "limp home mode"?
Do drive it anymore if it is going into limp mode. Did you have a software update installed after you installed master rebuild kit?
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post