IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Free shipping all USA - Experts in Brakes
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

No heat and little air coming from the vents

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

User avatar
Rattnalle
Posts: 1669
Joined: Fri Sep 01, 2017 2:10 am
Year and Model: 2004 V70 2.5T
Location: Sweden
Has thanked: 20 times
Been thanked: 123 times
Sweden
Rattnalle

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rattnalle » Mon Jan 20, 2020 1:37 pm

If air isn't coming through it's the air flow that's clogged and flushing the coolant won't do much.

Now if air was coming through but there was little heat the coolant flush would be a reasonable thing to do.
These users thanked the author Rattnalle for the post:
Rvolvos

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Mon Jan 20, 2020 7:18 pm

vtl wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 1:18 pm
Try to calibrate CCM first. Can be done in VIDA that you have.

What has happened to the car? Why does it have so many communication failures? Is it a weak battery and long starter cranking? That can brick the car, FYI.
Yes I did calibrated the CCM, it reported back no dtc codes stored, which I found odd given the VIDA read-out.

It Is starting fairly quick and consistent. no more then a couple of turns.

This was the first read out after a couple of months, my son has driven the car last year and has moved out.
Wheel speed sensor errors, maybe because the front axle bolts where loose and I suspect a wheel bearing going bad on the rh side. I think rh rear.
I have led lights as parking lights, they cause this error

But on my C30 I have a battery drain issue due to the rdar unit. And a have similar CCM codes among other things.

To be sure a have hooked the car up to a battery tender.
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Mon Jan 20, 2020 7:26 pm

chris11211 wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 1:19 pm
I'd definitely say it's clogged.I've tried most of the stuff you did; even did a heater core flush a few times to no avail.

Not sure how far north you are, or if you got a warm garage to do this. But you are gonna have to do a coolant flush if you didn't already; a new heater core, two pipe clamps, and two o-rings for it.

https://www.fcpeuro.com/products/volvo- ... 0-9171503b
https://www.fcpeuro.com/products/volvo- ... e-30767252
https://www.fcpeuro.com/products/volvo- ... my-8693268
https://www.fcpeuro.com/products/volvo- ... vo-9434699

Id also follow peppermint's video on the heater core, and I'd add that you should spray silicone lube on the o-rings and see if you can disconnect the pipes from the firewall. Not a hard job at all.

Thanks for making all the information available. I guess I need to order these part and are now 3 Volvo down :cry:
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

User avatar
vtl
Posts: 1803
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 56 times
United States of America
vtl

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by vtl » Mon Jan 20, 2020 8:19 pm

Rvolvos wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 7:26 pm
Thanks for making all the information available. I guess I need to order these part and are now 3 Volvo down :cry:
There's no way air passages of a heater core can be clogged while A/C evaporator - not. Air flow goes through the evaporator first and then through the heater core (if the climate system is set to heat).

With the temperature knob set to the coldest, try to redirect flow to legs/body/head. Do you get any strong air flow in any position?

Also can you pull the cabin filter's cover and actually verify that you get any strong air output from the fan?
05 XC70 260k, 16 XC60 40k, 19 Tundra 1k

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Mon Jan 20, 2020 8:51 pm

vtl wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 8:19 pm
Rvolvos wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 7:26 pm
Thanks for making all the information available. I guess I need to order these part and are now 3 Volvo down :cry:
There's no way air passages of a heater core can be clogged while A/C evaporator - not. Air flow goes through the evaporator first and then through the heater core (if the climate system is set to heat).

With the temperature knob set to the coldest, try to redirect flow to legs/body/head. Do you get any strong air flow in any position?

Also can you pull the cabin filter's cover and actually verify that you get any strong air output from the fan?
I agree, I made the wrong conclusion based on coolant temperature in and out. I did not check the cold settings to verify the air flow. It does improve with setting it to cold. I did compare the flow with our XC70. It feels similar. And a ran the fan with the cover of the cabin filter and filter removed.
I did try all 3 settings and it does flow when set to cold. But as soon as the auto button is activated the fan stops.

I had a plugged front and rear heater core on our Ford Windstar way back. After flushing it with a garden hose black wool like stuff came out . After flushing the heater cores the heat worked again. There was no relationship with the fan speed.
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

User avatar
vtl
Posts: 1803
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 56 times
United States of America
vtl

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by vtl » Tue Jan 21, 2020 8:39 am

Rvolvos wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 8:51 pm
I did try all 3 settings and it does flow when set to cold. But as soon as the auto button is activated the fan stops.
Ok, this is something.

What do you see for the ambient and cabin temperature in VIDA? And what the actual temperatures?
05 XC70 260k, 16 XC60 40k, 19 Tundra 1k

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Tue Jan 21, 2020 2:33 pm

vtl wrote: ↑
Tue Jan 21, 2020 8:39 am
Rvolvos wrote: ↑
Mon Jan 20, 2020 8:51 pm
I did try all 3 settings and it does flow when set to cold. But as soon as the auto button is activated the fan stops.
Ok, this is something.

What do you see for the ambient and cabin temperature in VIDA? And what the actual temperatures?
I will check when home and hook up Vida again
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Wed Jan 22, 2020 2:15 pm

Yesterday I was able to work a little on the car;
-Installed a new cabin filter and verified function of the blower. Seems okay based on the amount of airflow.
-Removed the ccm and verified the fan of the cabin temperature sensor is running( left electric connections in place)
-the air flow through vents reduces greatly when the flow to windshield is activated. While the flow coming from these vents is small.
- the heat has improved, not sure what contributed, but still not great.
-Calibrated the Ccm with Vida.
-Did the read out in Vida and the cabin air temperature rises quickly. Which leads me to believe this may be the root cause of this problem. Attached 2 screen shots from Vida, showing cabin temperature at max.
Attachments
AD2F0C04-9A4F-4B4D-B117-EE7EF810EE09.jpeg
AD2F0C04-9A4F-4B4D-B117-EE7EF810EE09.jpeg (83.81 KiB) Viewed 19 times
E5A3AEED-2D86-4BFD-8B82-58EAA4E3F8EB.jpeg
E5A3AEED-2D86-4BFD-8B82-58EAA4E3F8EB.jpeg (112.28 KiB) Viewed 19 times
Last edited by Rvolvos on Wed Jan 22, 2020 2:19 pm, edited 1 time in total.
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

User avatar
vtl
Posts: 1803
Joined: Thu Aug 16, 2012 1:35 pm
Year and Model: 2005 XC70
Location: Boston
Has thanked: 3 times
Been thanked: 56 times
United States of America
vtl

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by vtl » Wed Jan 22, 2020 2:19 pm

What about coolant temperature?
05 XC70 260k, 16 XC60 40k, 19 Tundra 1k

Rvolvos
Posts: 76
Joined: Sun Apr 01, 2018 6:32 pm
Year and Model: 2006 xc70
Location: California
Has thanked: 31 times
Been thanked: 3 times
United States of America
Rvolvos

Re: No heat and little air coming from the vents

Post by Rvolvos » Wed Jan 22, 2020 2:21 pm

vtl wrote: ↑
Wed Jan 22, 2020 2:19 pm
What about coolant temperature?
90 degrees C, as it should while idling on my drive way.👍
2006 XC70 2.5T 190k
2006 V70 2.5T 152k
2011 C30 T5 AW55-50SN 99k
2011 C30 T5 M66 66k

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post