IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

'04 XC Engine Misfiring-Further Updated (Moisture ruled out - possible defective coils, bad MAF) Topic is solved

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

'04 XC Engine Misfiring-Further Updated (Moisture ruled out - possible defective coils, bad MAF)

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 8:37 am

'04 XC 184 K miles. Recent oil and filter change. Newish plugs (Volvo turbo plugs) and all five ignition coils (Bosch).

VIDA reveals following ECM codes:

ECM 3503 - Misfire, at least one cylinder, emission agitation

ECM 3543 - Misfire Cylinder 4, emission agitation

ECM 3553 - Misfire Cylinder 5, start up

ECM 130A - Air Leakage Intake

Car is parked outside in a slight nose up incline. We've had buckets of rain over the past few days. Symptoms came on overnight after running fine previous day. Running battery voltage at idle, no accessories 13.4.

Any ideas?

I'm thinking moisture in coil packs.

Will see if I can get a highway run in today to heat everything up and drive out moisture.

I was also think I could have picked up a load of bad gas. Have only been putting $20 gas in the tank at a time since usage has fallen off due to Covid and I don't want gas sitting in the tank for ages.

I am getting a "Reduced Engine Performance " message on the dash as well.

MAF on way out? Throttle body failing?

Rough running went away the second I cleared CEL. Did not return on subsequent restart. Recurred on second restart. and disappeared once code cleared.
Last edited by E Showell on Mon Jun 08, 2020 10:39 am, edited 5 times in total.
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

93SCMax
Posts: 268
Joined: Sat Feb 11, 2012 10:41 am
Year and Model: 2001 V70 T5 mt
Location: Lowcountry, SC
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
United States of America
93SCMax

Re: '04 XC Engine Missing

Post by 93SCMax » Sun Jun 07, 2020 8:58 am

For codes ECM 3503, 3543 and 3553, recheck coil pack installation and ground wire for cylinders 4 and 5. A solid ground is essential. Make sure there is no oil or rust.

Since you installed new coil packs, I've got to believe it's in the grounding or the 16 year old wiring loom at those two cylinders.

For ECM 130A, the turbo piping/hose you removed to get to the coils may not be completely tight.

Good luck.
These users thanked the author 93SCMax for the post:
E Showell

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

Re: '04 XC Engine Missing

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 9:03 am

Coil packs installed months ago, but I will double check grounds and looms. Thanks.
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21976
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 363 times
Been thanked: 1112 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: '04 XC Engine Missing

Post by abscate » Sun Jun 07, 2020 9:44 am

Nice hot run to get everything dry.

I have had turbo plugs require regapping after only 15k miles, so drill down on “ newish” a bit
These users thanked the author abscate for the post:
E Showell
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

Re: '04 XC Engine Missing

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 10:06 am

Checked records and plugs were replaced on Veteran's Day 2019 (11/11) have approx. 5 k miles (less) on them.

Same with coil packs, less than 5 k miles. I have my plastic cam cover off, so my bet is moisture.
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

Re: '04 XC Engine Missing -Updated

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 11:40 am

Ok, so I went to go for that heat-everything-up-burn-off-the-moisture run. So, no CEL, but "reduced engine performance" message. Stumbling idle. I can stand on the accelerator and at 2000 rpms I'm managing about 10-15 mph max. Is this limp mode? If so, I would be expecting a CEL. I can give it more throttle, but revs won't go much over 2200. Thoughts?

This is looking like more than moisture to me.
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

93SCMax
Posts: 268
Joined: Sat Feb 11, 2012 10:41 am
Year and Model: 2001 V70 T5 mt
Location: Lowcountry, SC
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
United States of America
93SCMax

Re: '04 XC Engine Missing -Updated

Post by 93SCMax » Sun Jun 07, 2020 12:22 pm

With the cam cover permanently off, and your comment on rain and the car being outside, moisture is now the likely candidate for the misfire codes.

I think your original comment about the MAF is correct. I believe, if you disconnect the MAF electrical connector, and it idles smoothly, you'll know if its the MAF. Mine did something similar a few years back...appearing to be in limp home mode. A junkyard replacement for $20 fixed it. Multiple MAF (Bosch) PN's will work.

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

Re: '04 XC Engine Missing -Updated

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 12:25 pm

But VIDA did not give me a MAF-specific code, or is "misfire" the most specific code I'll get for a MAF failure?
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

User avatar
E Showell
Posts: 3173
Joined: Thu Oct 16, 2008 4:00 pm
Year and Model: V70R '06 AWD Auto
Location: Long Valley, N.J.
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times
United States of America
E Showell

Re: '04 XC Engine Missing -Updated

Post by E Showell » Sun Jun 07, 2020 1:47 pm

Moisture is the verdict. Sat in direct sun on the driveway for about three hours and got heated up. Took MAF off started and idled fine. Plugged MAF back in, started and idled fine. Took for 20 min. drive. No reduced power. All fine. Thanks for playing along at home.
Last edited by E Showell on Sun Jun 07, 2020 4:16 pm, edited 1 time in total.
'98 V70 NA FWD 5 spd, silver sand metallic (sold)
'99 V70 NA FWD Auto, dark blue (actively for sale)
'99 S70 NA FWD Auto, black (sold and resurrected -- Don't cry for me Argentina . . . )
'07 S80 3.2 FWD Auto, Barents Blue Metallic
'06 V70 R AWD Auto, Sonic Blue Metallic
'04 XC70 Ruby Red Metallic
'95 855 auto (sold)
'86 245 manual (sold)
'05 V70 T5 M (totalled)
'06 V70 FWD Auto (totalled)

User avatar
abscate
MVS Moderator
Posts: 21976
Joined: Sun Feb 17, 2013 5:54 pm
Year and Model: 99T5 ,99S70,2005V70
Location: NYC, ALBANY NY
Has thanked: 363 times
Been thanked: 1112 times
Trinidad & Tobago
abscate

Re: '04 XC Engine Missing -Updated

Post by abscate » Sun Jun 07, 2020 2:56 pm

Now I have to find my cam cover and replace it.

I’ll also change thread title to misfiring; it’s a real tough part of NJ when you come out and find your engine missing
Empty Nester
A Captain in a Sea of Estrogen
1999-V70-T5M56 2005-V70-M56 1999-S70 VW T4 BMW
Link to Maintenance record thread
Link To Volvo Glossary

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post