IPD sale XeMODeX - Experts in Volvo Electronics Free shipping all USA - Experts in Brakes
Did you know? 🤔
Logged in users can get email notification of topic replies Log in or register (free).
Amazon Link Buy anything with this and it helps MVS!

2004 XC70 AWD not working

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo's stylish, distinctive "P2" platform cars.

2001 - 2007 V70
2004 - 2007 V70 R
2001 - 2007 XC-70
2001 - 2009 S60
2003 - 2007 S60 R

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Wed Dec 26, 2018 5:04 am

Yesterday I was replacing brake rotors and pads on our 2004 XC70. I do one corner at a time and realized that both rear wheels could spin freely. I did notice recently that my front wheels would freak loose quite easily on gravel but didn't put it together. I hear no noises and have no CEL
Edit;
I should have mentioned that I can't turn rear driveshaft/propshaft by hand, so I'm assuming it's something in the rear.
Last edited by shiloh51933 on Fri Dec 28, 2018 7:31 am, edited 2 times in total.
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

precopster
Posts: 7475
Joined: Sat Aug 21, 2010 12:20 am
Year and Model: Lots
Location: Melbourne Australia
Has thanked: 4 times
Been thanked: 108 times
Australia
precopster

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by precopster » Wed Dec 26, 2018 5:51 am

That's not a lot to go on. Best to scan with Vida. If DEM (AWD controller at rear axle) is offline the CEL isn't lit in any case. If the hydraulic pump has failed the result is the same as a failed DEM.

There are AWD tests you can perform. It's best to search here for the actual operational tests for the rear axle.
Current cars:2002 XC70, 2006 Ssangyong Rodius (Stavic), 2006 XC90 2.5T, VW Transporter 2.5TDI

www.precisioncarmodules.com.

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Wed Dec 26, 2018 6:23 am

precopster wrote: ↑
Wed Dec 26, 2018 5:51 am
That's not a lot to go on. Best to scan with Vida. If DEM (AWD controller at rear axle) is offline the CEL isn't lit in any case. If the hydraulic pump has failed the result is the same as a failed DEM.

There are AWD tests you can perform. It's best to search here for the actual operational tests for the rear axle.
My apologies....
If the pump or DEM has failed I still shouldn't be able to move those rear wheels if the other 3 are grounded right?
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

jimmy57
Posts: 6546
Joined: Fri Nov 12, 2010 9:25 am
Year and Model: 2004 V70R GT, et al
Location: Ponder Texas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 230 times
jimmy57

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by jimmy57 » Wed Dec 26, 2018 10:15 am

The AOC AWD system is not active without engine running. The hydraulic pump is not turned on until the engine running data bit is broadcast on network. If you do the same things with eng running and you do not have considerable effort to turn the wheel then there is a problem. The AOC will have a low clutch apply pressure when you are doing the test so you could turn the wheel if you apply enough force to exceed clutch load.
You can also do a very quick trst to see if there is a DEM (awd controller) code(s) by having engine running and then hold the READ button on end of turn sig lever and then push the rear fog light button twice. Then the display in cluster will show checking and then likely "DTCs IN VEHICLE" Then pushing the READ button will scroll through the list showing "xxx CHECKING", "xxx READY", or 'XXX DTC SET". checking means it has no DTC but the diag sequence is incomplete, usually has to be driven for this to turn to READY. Ready is no dtc set. You can't see what the code is but if it has no DEM DTC then the temp/pressure sensor is not faulty. No dtc doesn't mean you are in the clear as the coupler sleeve between trans and the angle gear that drives rear driveshaft could be worn out and the spin by hand
These users thanked the author jimmy57 for the post:
shiloh51933

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Thu Dec 27, 2018 5:59 am

jimmy57 wrote: ↑
Wed Dec 26, 2018 10:15 am
The AOC AWD system is not active without engine running. The hydraulic pump is not turned on until the engine running data bit is broadcast on network. If you do the same things with eng running and you do not have considerable effort to turn the wheel then there is a problem. The AOC will have a low clutch apply pressure when you are doing the test so you could turn the wheel if you apply enough force to exceed clutch load.
You can also do a very quick trst to see if there is a DEM (awd controller) code(s) by having engine running and then hold the READ button on end of turn sig lever and then push the rear fog light button twice. Then the display in cluster will show checking and then likely "DTCs IN VEHICLE" Then pushing the READ button will scroll through the list showing "xxx CHECKING", "xxx READY", or 'XXX DTC SET". checking means it has no DTC but the diag sequence is incomplete, usually has to be driven for this to turn to READY. Ready is no dtc set. You can't see what the code is but if it has no DEM DTC then the temp/pressure sensor is not faulty. No dtc doesn't mean you are in the clear as the coupler sleeve between trans and the angle gear that drives rear driveshaft could be worn out and the spin by hand
It says "DEM not checked
CEM dtc set
DDM DTC set
CCM dtc set
PDM dtc set
PSM dtc set
SWM dtc set
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

boostedxc
Posts: 34
Joined: Mon Jul 30, 2018 8:22 am
Year and Model: 2004 XC70
Location: CA
Has thanked: 0
Been thanked: 0
United States of America
boostedxc

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by boostedxc » Thu Dec 27, 2018 11:27 am

I have a controller from a 04 v70

jonesg
Posts: 859
Joined: Wed Jan 16, 2008 3:25 pm
Year and Model: 2004 V70
Location: Northern maine.
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times
Wales
jonesg

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by jonesg » Thu Dec 27, 2018 1:43 pm

shiloh51933 wrote: ↑
Thu Dec 27, 2018 5:59 am
jimmy57 wrote: ↑
Wed Dec 26, 2018 10:15 am
The AOC AWD system is not active without engine running. The hydraulic pump is not turned on until the engine running data bit is broadcast on network. If you do the same things with eng running and you do not have considerable effort to turn the wheel then there is a problem. The AOC will have a low clutch apply pressure when you are doing the test so you could turn the wheel if you apply enough force to exceed clutch load.
You can also do a very quick trst to see if there is a DEM (awd controller) code(s) by having engine running and then hold the READ button on end of turn sig lever and then push the rear fog light button twice. Then the display in cluster will show checking and then likely "DTCs IN VEHICLE" Then pushing the READ button will scroll through the list showing "xxx CHECKING", "xxx READY", or 'XXX DTC SET". checking means it has no DTC but the diag sequence is incomplete, usually has to be driven for this to turn to READY. Ready is no dtc set. You can't see what the code is but if it has no DEM DTC then the temp/pressure sensor is not faulty. No dtc doesn't mean you are in the clear as the coupler sleeve between trans and the angle gear that drives rear driveshaft could be worn out and the spin by hand
It says "DEM not checked
CEM dtc set
DDM DTC set
CCM dtc set
PDM dtc set
PSM dtc set
SWM dtc set
Check the fuse by the rear hatch.

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Fri Dec 28, 2018 6:26 am

boostedxc wrote: ↑
Thu Dec 27, 2018 11:27 am
I have a controller from a 04 v70
You think I need one?
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Sun Dec 30, 2018 7:23 am

jonesg wrote: ↑
Thu Dec 27, 2018 1:43 pm
shiloh51933 wrote: ↑
Thu Dec 27, 2018 5:59 am
jimmy57 wrote: ↑
Wed Dec 26, 2018 10:15 am
The AOC AWD system is not active without engine running. The hydraulic pump is not turned on until the engine running data bit is broadcast on network. If you do the same things with eng running and you do not have considerable effort to turn the wheel then there is a problem. The AOC will have a low clutch apply pressure when you are doing the test so you could turn the wheel if you apply enough force to exceed clutch load.
You can also do a very quick trst to see if there is a DEM (awd controller) code(s) by having engine running and then hold the READ button on end of turn sig lever and then push the rear fog light button twice. Then the display in cluster will show checking and then likely "DTCs IN VEHICLE" Then pushing the READ button will scroll through the list showing "xxx CHECKING", "xxx READY", or 'XXX DTC SET". checking means it has no DTC but the diag sequence is incomplete, usually has to be driven for this to turn to READY. Ready is no dtc set. You can't see what the code is but if it has no DEM DTC then the temp/pressure sensor is not faulty. No dtc doesn't mean you are in the clear as the coupler sleeve between trans and the angle gear that drives rear driveshaft could be worn out and the spin by hand
It says "DEM not checked
CEM dtc set
DDM DTC set
CCM dtc set
PDM dtc set
PSM dtc set
SWM dtc set
Check the fuse by the rear hatch.
Fuse is good.
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

User avatar
shiloh51933
Posts: 928
Joined: Fri Mar 05, 2010 7:12 pm
Year and Model: 04 XC70/'98 V70XC
Location: New York
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
United States of America
shiloh51933

Re: 2004 XC70 AWD not working

Post by shiloh51933 » Tue Jan 01, 2019 1:29 pm

I was able to get some more information concerning AWD issue.
E000- Control module Communication faulty Communication.
0065- Stop (brake) lamp switch signal outside range.

0103-Pedal Position sensor faulty signal.

0147- Pedal Position sensor signal outside its permitted range.

So it looks like something with the CEM is failed up. Any suggestions?
If U Wanna Play U Gotta Pay!!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post