Turn signals don't work.. but hazards do?

Help, Advice, Owners' Discussion and DIY Tutorials on Volvo XC90s. The XC90 proved to be very popular, and very good for Volvo's sales numbers, since its introduction in model year 2003 (North America).
Post Reply
Josh08
Posts: 4
Joined: Fri Jan 06, 2017 6:16 pm
Year and Model: 2004 XC90 T6
Location: Ohio

Turn signals don't work.. but hazards do?

Post by Josh08 »

Hello recently purchased a 2004 XC90 t6 , replaced the head gasket and it's running great . Only problem is the turn signals aren't working. Checked the hazards and they work fine. Also if it helps the reverse lights work and the windshield wipers work.. not sure if it's a flashing relay or a cem?.. if any one has had this problem or can help me I'd reallly appreciate it ! Thanks
95' 940 Turbo ( Sold )
03' S40
04' S40
04' XC90 T6

hu5ker555
Posts: 106
Joined: Wed Nov 30, 2011 6:33 am
Year and Model: 2008 S60, 2005 S80
Location: Kansas
Has thanked: 16 times
Been thanked: 1 time

Post by hu5ker555 »

Did you try replacing the stalk, or playing with the contacts on it?
It's easy to remove.

Josh08
Posts: 4
Joined: Fri Jan 06, 2017 6:16 pm
Year and Model: 2004 XC90 T6
Location: Ohio

Post by Josh08 »

Haven't tried playing with the contacts .. going to give this a try, thank you !
95' 940 Turbo ( Sold )
03' S40
04' S40
04' XC90 T6

User avatar
Roger_850T
MVS Moderator
Posts: 289
Joined: Tue Dec 31, 2013 11:55 am
Year and Model: 854T 1995
Location: Frederick MD
Been thanked: 15 times

Post by Roger_850T »

Its important to remember that everything goes through the CEM. When you toggle the turn stalk, it sends a signal to the CEM via the CAN Bus to turn on the signal, and the CEM actually energizes the circuit.

If the flashers work but not the turn signal, then it sounds like it's the input side (turn signal stalk) not the output side (CEM and power side to the lights) that's the issue.

Roger
'05 XC90 V8 140k
'95 854T 310k
'02 V70 159k
'03 S80 111k (crashed)
'93 945T 217k (gone to be parted out)
'87 245 300k+ sold, still going
'84 264 Diesel, RIP at 160k
'78 242 manual everything.
'73 P1800ES, fun until the rust set in...

Josh08
Posts: 4
Joined: Fri Jan 06, 2017 6:16 pm
Year and Model: 2004 XC90 T6
Location: Ohio

Post by Josh08 »

Hey Roger , pretty sure your right it seems to be the input side .. how would I go about fixing the turn signal stalk by chance ? Thanks so much for the help I'm kinda lost and not so familiar with this /:
95' 940 Turbo ( Sold )
03' S40
04' S40
04' XC90 T6

User avatar
Roger_850T
MVS Moderator
Posts: 289
Joined: Tue Dec 31, 2013 11:55 am
Year and Model: 854T 1995
Location: Frederick MD
Been thanked: 15 times

Post by Roger_850T »

Hi Josh,

It's pretty straightforward to remove:
- Ignition Off
- Remove the upper and lower steering column cover (3 screws from underneath). You may need to manipulate the column tilt to move it into a position where the parts of the cover just slide out, but they will eventually do that and slide out.
- Remove 2 screws holding the switch in
- Remove the rubber boot
- Pull the switch straight out. (Be careful of the pins - they are pretty fragile.)

You can have a go at cleaning it if you want. I just replaced mine when it acted up. I found a price of either $69 or $91 (plus shipping) depending on exactly which one you need. (Dealer part.)

Installation is reverse of removal.

Hope this helps!

Roger
'05 XC90 V8 140k
'95 854T 310k
'02 V70 159k
'03 S80 111k (crashed)
'93 945T 217k (gone to be parted out)
'87 245 300k+ sold, still going
'84 264 Diesel, RIP at 160k
'78 242 manual everything.
'73 P1800ES, fun until the rust set in...

Josh08
Posts: 4
Joined: Fri Jan 06, 2017 6:16 pm
Year and Model: 2004 XC90 T6
Location: Ohio

Post by Josh08 »

Hey roger awesome tutorial everything you said was spot on.. the contacts looked a little grimes so I used an eraser to clean them up. Looked shiny once I put everything back together but unfortunately, this did not solve the problem /: I was so sure this would work to the way the contacts looked but when I took it apart it seemed to have a oil like substance around the motherboard / rubber boot. Not sure if this would cause it to no longer work .. may need to buy a new one ? Also I have a srs airbag urgent warning (has been on since I've owned it) I've researched this and may be a bad DIM? Really not so sure, on a low budget so if you know which part I could purchase / fix next please any suggestions would help me as I feel I'm back to square 1 .. thanks !!!
95' 940 Turbo ( Sold )
03' S40
04' S40
04' XC90 T6

User avatar
ggleavitt
Posts: 436
Joined: Sun Jun 04, 2006 11:33 pm
Year and Model: XC90 06-VOR, 08-SPRT
Location: Seattle
Been thanked: 64 times

Post by ggleavitt »

Might not be the exact same failure scenario but some more examples (some with visuals) here:
http://forums.swedespeed.com/showthread ... nal-repair
http://forums.swedespeed.com/showthread ... al-Problem
https://www.brickboard.com/AWD/volvo/15 ... epair.html

I had a problem with the turn signal stalk on my '05 in 2010, would work sporadically when signaling left (signaling right worked just fine). I replaced the stalk outright versus attempting repair.

As far as the SRS light being on, entirely possible someone did some module level work on the car without removing power and the error got triggered. Easiest just to get VIDA/DICE on the car to reset the light. Also possible that other non-Volvo tools can do this reset (I'm not aware of any detail on this) but VIDA/DICE is what I use.

Good luck!
2006 V8 AWD VOR-135k
2008 V8 AWD Sport-135k

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post